Afval voorkomen en hergebruiken

Afval voorkomen blijft de boodschap. Al wat je vermijdt, moet je niet weggooien en kost je niets. Je kan bijvoorbeeld een anti-reclamesticker op je brievenbus plakken, zo vermijd je dat je bus elke week uitpuilt van reclamefolders.

Je kan je gft-afval perfect composteren in je tuin. Je spaart niet alleen de kost van een gft-bak uit maar je krijgt bovendien na een tijdje gratis compost.

Je kan dingen natuurlijk ook hergebruiken. Statiegeld voor drankverpakkingen is daarvan het beste voorbeeld. Maar je kan ook andere dingen gaan hergebruiken.

 

Kringwinkel Spit

Geef je meubelen, klederen en andere goederen een tweede kans. Herbruikbare goederen die in goede staat zijn en nog verkoopbaar zijn (ook fietsen en elektrische of elektronische apparatuur) kan je naar de Kringwinkel brengen of laten ophalen. Of je geeft ze af in het containerpark, het Spit komt het daar ophalen. Voor grote dingen zoals meubelen kan je best afspreken dat men die ophaalt bij je thuis.

Kringwinkel Spit – ophaaldienst en inzamelcentrum
IJzerenmolenstraat 4 - 3001 Heverlee-Leuven
tel: 016 26 09 21 info@spit.be – www.spit.be


Het inzamelcentrum is open van maandag tot vrijdag van 8.30 u tot 18 u en zaterdag van 8.30 u tot 17 u.

Kringwinkel Spit – verkoop
IJzerenmolenstraat 10-12 - 3001 Heverlee-Leuven
De Kringwinkel is open van maandag tot vrijdag van 10 u tot 18 u en zaterdag van 10 u tot 17 u.

 

Repair Café's

Af en toe kan je dingen gewoon laten herstellen om ze een tweede leven te geven. Tal van organisaties organiseren af en toe een Repair Café. Bij de sociale kruidenier is er regelmatig een Repair Café.

In Bierbeek is dit vooral de LETS(local exchange and trade system)-groep. Contact via www.letsbierbeek.be of letsgo.bierbeek@gmail.com

 

 

Tweedehandsverkoop of ruilbeurzen

Er worden ook regelmatig tweedehandsverkopen georganiseerd. Zo wordt er regelmatig een kledingruilbeurs georganiseerd. En de plaatselijke bib organiseert jaarlijks in het voorjaar een tweedehandsboekenmarkt in de borre.

Hou In&Uit Bierbeek in het oog, we proberen ook hier de nodige info te geven.