De Savooi - dé sociale buurtwinkel

Eten is in onze samenleving een genot en een sociale daad. Samen eten maakt deel uit van sociale integratie. En hoewel Vlaanderen tot één van de rijkste regio’s ter wereld behoort, is toegang tot gezonde en evenwichtige voeding niet voor iedereen gegarandeerd. Tegelijk blijft de berg verspild voedsel toenemen.

De Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant wil hier op inspelen en stelt zich tot doel: 

 • Voedselverspilling tegengaan
 • Toegang tot gezonde en duurzame voeding garanderen voor iedereen
 • De solidariteit en de sociale banden tussen mensen versterken

De Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant bouwt momenteel volop aan een netwerk van winkel- en afhaalpunten, die steeds gekoppeld zijn aan een lokale sociale organisatie om zo ontmoeting, vrijwilligerswerk en vorming te kunnen organiseren.

De Savooi: de kruidenier van iedereen! 

Een winkel De sociale kruidenier is een solidaire buurtwinkel voor iedereen. Er worden basisproducten (verpakte voeding, verse groenten en fruit, onderhouds- en verzorgingsproducten) aangeboden, die niet meer op de reguliere markt terecht komen omwille van einde reeks, omdat ze dicht tegen de houdbaarheidsdatum zitten of vanwege ‘schoonheidsfoutjes’. Op die manier gaat de sociale kruidenier de afvalberg van voedseloverschotten tegen.

Hiernaast wil de sociale kruidenier van Bierbeek een kwaliteitsvol en vooral waardig alternatief bieden voor mensen in armoede door iedere inwoner gezonde, betaalbare en duurzame voeding te garanderen. Zo werken we binnen de sociale kruidenier met een tweeprijzensysteem. We maken het onderscheid tussen twee soorten klanten:

 • Solidaire klanten, die producten kunnen kopen aan een scherpe marktprijs.
  • Sociale Kruidenier Bierbeek mikt op een breed solidair publiek. Wil je meedragen aan de solidaire samenleving en de afvalberg helpen te verkleinen? 'Word solidaire klant'! 
 • Sociale klanten, die producten betalen tegen een sociaal tarief.
  • Elke sociale klant, die aan de voorwaarden voldoet, kan een sociale klantenkaart aanvragen via de sociale dienst van het OCMW.
  • Denk je dat je in aanmerking komt voor een sociale klantenkaart? Kom dan langs tijdens de permanentie van de sociale dienst of maak een afspraak. 

Meer dan een winkel

De sociale kruidenier is meer dan een winkel alleen. Het is ook een ontmoetingsplek voor en door mensen uit de buurt! De sociale kruidenier is ook een ontmoetingsplaats voor iedereen: baby’s, kinderen, mannen en vrouwen, mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, jong en minder jong, ... Dus ook jij!

Je bent er welkom om boodschappen te doen, een kop koffie of een kom soep te drinken en/of samen te komen met mensen uit de buurt.

In de sociale kruidenier worden mensen aangesproken op hun capaciteiten en kunnen ze meewerken in wat er gebeurt. Kan jij of jouw vereniging iets, en wil je dat solidair delen? Graag! De sociale kruidenier creëert het kader, de buurt de invulling. In de loop van het jaar zullen er ook activiteiten en workshops aangeboden worden.

Gedragen door vrijwilligers

De Savooi wordt gedragen door actieve vrijwilligers én andere doelgroepmedewerkers. Ze staan in voor allerlei taken zoals het onthalen van klanten, het uitstallen van goederen, het afrekenen van producten,… kortom ze zijn het kloppend hart van de dagelijkse werking. Wil jij ook graag als vrijwilliger mee actief het project ondersteunen? Dat kan! Alle helpende handen en talenten zijn welkom!