Zorgzaam Bierbeek

Ave Regina en de gemeente Bierbeek dienden samen een project in, in het kader van 'Zorgzame Buurten'.

Met het project dagen we de inwoners van Bierbeek uit om van hun gemeente een zorgzame gemeente te maken. Tegelijk breken we de muren rond Ave Regina open, betrekken we mensen van buitenaf en creëren we kansen voor ontmoeting. We geven deze jongeren een plaats in Bierbeek én in de samenleving. Bovendien bieden we ze een oefenplaats voor sociale vaardigheden waardoor hun kansen op inclusie in de samenleving vergroten.

Welkom met je engagement

Daarvoor willen we een duurzaam systeem opzetten zodat het project ook ingeburgerd geraakt in de gemeente. We zullen dit realiseren via uiteenlopende initiatieven en engagementen en hopen daarbij op input van zowel inwoners van de gemeente als van de kinderen van Ave Regina. De wederkerigheid is hierin heel belangrijk.


Enkele voorbeelden:

  • Gras maaien bij iemand uit de buurt die dat zelf niet meer zo goed kan
  • Gaan spelen in een speelgezin
  • Samen de hond uitlaten waardoor de jongere een band kan aangaan met zowel hond als baasje
  • Voorlezen in de leefgroep, huiswerk begeleiden, koken…

Inwoners die instappen in het project moeten geen professionals zijn op vlak van opvoeden. Daarvoor zet Ave Regina een trajectbegeleider in die zowel kinderen als inwoners ondersteunt. Zij is er om op vragen te beantwoorden, drempels te overbruggen en bij te staan met tips en tricks.

Groot feest in't Klein Park

En er beweegt meer in Ave Regina! De organisatie biedt sinds het midden van vorige eeuw een kwalitatieve, warme omgeving en geïndividualiseerde zorg aan kinderen, jongeren, jongvolwassenen en volwassenen met een bijzondere ondersteuningsnood. Dat gaat niet veranderen. Maar de naam en het Klein Park wél! Samen met cliënten, begeleiders, ouders en andere betrokkenen staken ze een jaar lang de koppen bij elkaar. Het werd gewikt en gewogen.

Met trots zeggen ze nu: de nieuwe naam, hun toekomstplan en de verbouwingsplannen staan er. Het Klein Park wordt letterlijk en figuurlijk open gebroken. En dat vieren ze met een Groot Feest in ’t Klein Park op zaterdag 22 oktober van 13 u tot 18 u en met springkastelen, rondleidingen, infostands, workshops, beleefateliers, eten en drinken… voor ieder wat wils. Uiteraard is iedereen welkom. Tot dan?

Wie geprikkeld is en mee wil bouwen aan een zorgzaam Bierbeek, kan contact opnemen via 0496 567 716 of els.demartelaer@eerste-lijn.be