Herbruikbare luiers

Geef ze van katoen

Per jaar worden in Vlaanderen door gezinnen zo‘n 70 000 ton wegwerpluiers gebruikt. Tel hierbij nog ongeveer 30 000 ton wegwerpincontinentiemateriaal van zieken- en bejaardenhuizen en je merkt dat het om een serieuze afvalberg gaat.

Herbruikbaar is milieuvriendelijker

Er werden reeds heel wat studies uitgevoerd over wat nu het milieuvriendelijkst is: wegwerpluiers of herbruikbare luiers.

Voor een goede vergelijking moeten alle milieuaspecten meegenomen worden : zowel de grondstoffen en energie nodig voor de aanmaak, het transport, afval, … Voor de herbruikbare luiers vormt het wassen de grootste milieubelasting vanwege het energieverbruik en de vervuiling van het water. Terwijl wegwerpluiers dan weer door de grote hoeveelheid afval die ze veroorzaken en de noodzaak een grondstoffen (hout voor papier, aardolie voor de kunststoffen, …) milieubelastend zijn.

Je vindt de herbruikbare luier tegenwoordig in allerlei maten, vormen, modellen, merken en kwaliteiten : voor elk wat wils en echt wel comfortabel in gebruik. Meestal heb je een luier (luierbroekje of inlegdoek) die zorgt voor een goede absorptie en een overbroekje dat instaat voor de nodige waterdichtheid. Enkele merken bieden het luier- en overbroekje in 1 model aan. Elk systeem heeft zijn eigen specifieke kenmerken wat betreft de droogtijd, de pasvorm, het absorptievermogen, de duurzaamheid, de handigheid, de prijs, …. En doordat men gebruik maakt van ademende materialen, is de kans op luierirritatie niet groter dan bij wegwerpluiers.

Ook goedkoper, behalve bij aanschaf


Naast het voorkomen van afval en de kleinere totale milieubelasting, hebben herbruikbare luiers nog tal van voordelen :

  • Herbruikbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers: De gemiddelde totaalkost voor wegwerpluiers (= luiers + huisvuilzakken) bedraagt meer dan € 1.500. De gemiddelde totaalkost voor herbruikbare luiers (aankoop-, was- en droogkosten) bedraagt ongeveer € 1.000.
  • Met herbruikbare luiers heb je meer kans dat je kindje sneller zindelijk is.
  • Je hebt steeds de nodige luiers in huis en moet niet meer met pakken wegwerpluiers sleuren.
  • Herbruikbare luiers kunnen ook nog voor een volgend kindje gebruikt worden.

Omdat de investeringskost het belangrijkste bezwaar lijkt te zijn, bestaat in Bierbeek een subsidiereglement voor herbruikbare luiers. Deze premie kan worden aangevraagd door de vader, de moeder of de wettelijke voogd van het kind tot de leeftijd van drie jaar. Ook voor de geboorte kan een premie reeds worden aangevraagd, mits een attest van huisarts of gynaecoloog. De premie bedraagt 50% van de aankoopprijs met een maximum van € 150.