Herbruikbare luiers

Geef ze van katoen

Per jaar worden in Vlaanderen door gezinnen zo‘n 70 000 ton wegwerpluiers gebruikt. Tel hierbij nog ongeveer 30 000 ton wegwerpincontinentiemateriaal van zieken- en bejaardenhuizen en je merkt dat het om een serieuze afvalberg gaat.

Herbruikbaar is milieuvriendelijker

Bij herbruikbare luiers vormt het wassen de grootste milieubelasting vanwege het energieverbruik en de vervuiling van het water. Terwijl wegwerpluiers dan weer door de grote hoeveelheid afval die ze veroorzaken en de noodzaak een grondstoffen (hout voor papier, aardolie voor de kunststoffen …) milieubelastend zijn.
Je vindt de herbruikbare luier tegenwoordig in allerlei maten, vormen, modellen, merken en kwaliteiten: voor elk wat wils en echt wel comfortabel in gebruik. 

Ook goedkoper, behalve bij aanschaf

Naast het voorkomen van afval en de kleinere totale milieubelasting, hebben herbruikbare luiers nog tal van voordelen:
  • Herbruikbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers: De gemiddelde totaalkost voor wegwerpluiers (= luiers + huisvuilzakken) bedraagt meer dan 1.500 euro. De gemiddelde totaalkost voor herbruikbare luiers (aankoop-, was- en droogkosten) bedraagt ongeveer 1.000 euro. 
  • Met herbruikbare luiers heb je meer kans dat je kindje sneller zindelijk is.
  • Je hebt steeds de nodige luiers in huis en moet niet meer met pakken wegwerpluiers sleuren.
  • Herbruikbare luiers kunnen ook nog voor een volgend kindje gebruikt worden.
Omdat de investeringskost het belangrijkste bezwaar lijkt te zijn, bestaat in Bierbeek een subsidiereglement voor herbruikbare luiers. Deze premie kan worden aangevraagd door de vader, de moeder of de wettelijke voogd van het kind tot de leeftijd van drie jaar. Ook voor de geboorte kan een premie reeds worden aangevraagd, mits een attest van huisarts of gynaecoloog. De premie bedraagt 50% van de aankoopprijs met een maximum van 150 euro.