Composteren en kringlooptuinieren

Milieuvriendelijk, duurzaam en ecologisch tuinieren

Wil je je tuin op een milieuvriendelijk, duurzame en ecologische manier aanleggen en onderhouden? Het is helemaal niet moeilijk. Hieronder enkele eenvoudige alternatieven om ongewenste planten en vervelende diertjes uit je tuin te houden zonder chemische bestrijdingsmiddelen:

  • Gebruik compost en houtsnippers
    Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Houtsnippers kan je gebruiken voor paadjes of in borders. De Bierbeekse compost heeft het Vlaco-keurmerk. 
  • Leer zélf composteren
    Composteren is een biologisch proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelde diertjes organische reststoffen omzetten onder invloed van warmte, lucht en vocht. Zo ontstaat compost, dat je kan gebruiken voor verschillende toepassingen: gazon, moestuin, boomgaard, plantentuin, bloembak ... Je kan composteren met een compostbak, een compostvat, een composthoop of een wormenbak. Leer composteren, het is makkelijk en bespaart je geld en energie.
  • Word geen slaaf van je gazon (kringloopgrasbeheer)
    Gras maaien is een tijdrovende en onaangename bezigheid. Door een goede aanleg (soort gras, begieten ...) en het onderhoud van je gazon (mulchen, composteren ...) kan je al veel tijd besparen.
  • Wat gedaan met je snoeihout
    Wie struiken of bomen in de tuin heeft, zit ook opgescheept met veel snoeihout, dat daarenboven moeilijk te composteren is. Ook teveel snoeihout kan je voorkomen door een juiste inplanting. Of je kan creatief met je snoeihout aan de slag gaan binnen je kringlooptuin.
  • Gebruik vaste planten duurzaam
    Voor vaste planten in je tuin hou je best rekening met het bodemtype, de vochtigheid, de standplaats en de groeikracht. Op die manier krijg je er veel meer geniet van en voorkom je ongemakken op termijn.
  • Hou kippen, zij zorgen mee bij je afvalvoorkoming
    Kippen passen perfect in de kringlooptuin. Zij zorgen voor de verwerking van voedselresten (die je niet bij het compost kan gooien) en zorgen elke dag voor een vers scharrelei. Wel rekening houden dat kippen ook wat zorg en onderhoud vergen...
  • Vermijd voedselverliezen
    De kringloop begint al bij wat je eet en vooral, bij wat je koopt: jaarlijks gaan tonnen goed voedsel verloren bij de landbouwer, tijdens het vervoer, in de winkel... maar ook bij jou thuis. Voedselverlies voorkomen vormt de basis van een ecologische kringloop en het begint bij jou thuis!
  • Andere kringlooptechnieken
    bouw een insectenhotel, onderhoud goed je tuinmateriaal, info over stadstuinen en vierkante meter-tuinen, over vergistingsproducten ...

Meer info over kringlooptuinieren vind je op www.vlaco.be/thuiscomposteren. Ook onze afvalintercommunale promoot thuiscomposteren. Bekijk hier het You Tube-filmpje op de Ecowerfpagina.

Vlaco ontwikkelde een 'thuiscomposteerwijzer'. Twijfel je eraan of je een bepaald restje in je compostbak kwijt kan? Raadpleeg de thuiscomposteerwijzer' op de Vlaco-website.

Een compostvat kan je aankopen in de winkels voor tuinmateriaal of doe-het-zelfzaken.

    Een compostbak kan je zelf maken of aankopen in dezelfde winkel. De gemeente Bierbeek verkoopt handige en duurzame compostbakelementen in hout. Zij meten 1,10 x 1,10 en je gebruikt de elementen minimum per 3. Zij kosten 10 euro en je moet de elementen bestellen via de milieudienst.

    Nood aan een compostcoach? Contacteer onze milieudienst.