Herbruikbare bekers

Weg met de wegwerpbeker!

Wegwerpbekers zijn sinds 1 januari 2021 verboden door de Vlaamse overheid, tenzij je als organisator 95% van de bekers inzamelt voor recyclage. Op de meeste feesten en evenementen is het gebruik van glas de meest duurzame optie. In veel gevallen kan de lokale drankenhandel je hiermee op weg helpen. Zo vervangen we rondslingerende plastic bekertjes en extra opruimkosten door een smaakvoller, aangenamer en meer ecologisch alternatief.

Organiseer je een groot feest of festival waarbij het veilig gebruik van glazen geen optie is? Dan hebben wij vanaf nu een oplossing voor jou! De gemeente Bierbeek sloot in samenwerking met Interleuven een raamovereenkomst met Festicup zodat jij makkelijk en goedkoop herbruikbare bekers kan ontlenen. We onderhandelden een goede prijs voor een vast aanbod én 5 % extra korting op de gehele catalogus.

Bekers huren via het online platform, hoe werkt het?

Frisdrank, pils, wijn, zware bieren of champagne, je kan ze allemaal kwijt in je aangepaste herbruikbare beker. Via het online platform https://interleuven.festicup.be kan je het aanbod en de prijzen bekijken. In enkele klikken geef je aan welke bekers je nodig hebt en wanneer. Er wordt vervolgens een factuur aangemaakt en je bent klaar voor je feest.

De bekers worden geleverd ter plekke en de gebruikte bekers worden na afloop van het evenement opgehaald en proper afgewassen door Festicup. Verenigingen betalen online rechtstreeks aan de leverancier. Voor huur van de standaard bekers betaal je 2 eurocent per beker. Reinigen na gebruik kost 6 eurocent per beker. Voor niet-gebruikte bekers wordt geen afwas aangerekend, enkel huur.

Bij hele grote evenementen (meer dan 20 000 consumpties) kan je een mobiele afwasmachine huren die het geheel nog goedkoper maakt.

Aankoop

De aankoop van herbruikbare bekers verloopt via Ecocup. Je plaatst je bestelling via hun website: www.ecocup.be/nl/verkoop/eco-30-25-30cl-4/. Ook Ecocup geeft 5% korting op de catalogusprijzen. Voor de volledige prijslijst voor huur en aankoop in het kader van deze raamovereenkomst, mail naar de milieudienst (milieu@bierbeek.be).

Hoe pak je dat praktisch aan?

Herbruikbare bekers zijn op grotere evenementen al een vaste waarde en mensen kennen het systeem intussen al wel. Maar je wil natuurlijk niet met een financiële kater blijven zitten! Om te zorgen dat er zo weinig mogelijk bekers verdwijnen of stukgaan werk je best met een waarborgsysteem. Zo reken je bv. één euro extra aan voor een nieuwe beker. De klant krijgt dit bedrag terug als hij/zij een beker inlevert. Bij het inwisselen van een lege beker voor een volle, stelt zich geen probleem.

Binnenkort ook voor cateringmateriaal

Sinds 2022 wordt ook het gebruik van wegwerp cateringmateriaal stilaan verboden en ontraden. Word je graag op weg gezet om van jouw feest een écht groen evenement te maken, doe dan de groeneVENTscan van de OVAM op https://www.groeneventscan.be/. Je vindt er ook heel wat tips en trics.