Vredesgemeente

Doorheen de geschiedenis leed Bierbeek onder verschrikkelijke oorlogsellende. In 1914 werden deelgemeenten Korbeek-Lo en Lovenjoel zwaar getroffen bij de inval en de Brand van Leuven. Korbeek-Lo werd daarom als martelaarsdorp erkend. De inzet en het offer van de talloze soldaten en burgers willen we blijven gedenken. Tegelijkertijd wil Bierbeek vrede, Europese vooruitgang en internationale solidariteit blijven benadrukken. 

Bierbeek heeft zich ook ingeschreven bij de internationale vredesbeweging Mayors for Peace. Meer info op www.mayorsforpeace.org.

Naast het gemeentehuis werd in 2016 een nieuwe lindeboom geplant als vredesboom.

In 2018 werd op 11 november, 100 jaar na de Wapenstilstand een nieuw vredesmonument Vuurstaal ingehuldigd langs de Tiensesteenweg.

En sinds 2019 neemt Bierbeek ook deel aan de actie Vredeslicht (zie ook www.bierbeek.be/vredeslicht). 

Herdenkingsmonumenten

In alle deelgemeenten staan op een centrale plaatse een of meer monumenten met de namen van de gevallen soldaten.

Elk jaar herdenken we deze soldaten in Bierbeek i.s.m. de leden van de Nationale Strijdersbond Bierbeek. Meer info over de monumenten op de link rechts onderaan.

Het nieuw vredesmonument vind je in Korbeek-Lo op het kruispunt van de Tiensesteenweg en de Ridderstraat.

Levende herinnering

In Bierbeek is de Werkgroep Oorlog & Vrede actief om de herinnering levendig te houden. Op www.bierbeek1418.be vind je alle namen van gesneuvelde soldaten, gestorven burgers, krijgsgevangenen en geïnterneerden. In diverse artikels en met vele getuigenissen geeft de Werkgroep je een beeld over het leven van vorige eeuw en tijdens de beide wereldoorlogen.

De werkgroep is blijvend op zoek naar nieuwe getuigenissen, foto's en andere relieken van mensen die de Eerste en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt hebben. Leden van de werkgroep spreken graag met je af voor een interview of om een aantal interessante zaken te komen bekijken. Contactgegevens van de werkgroep op www.bierbeek1418.be.