Ongedierte bestrijden

Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaars doken de voorbije zomers steeds vaker op in ons land. Ook in Bierbeek en omgeving zijn er al gesignaleerd.

Omdat de hoornaars een bedreiging vormen voor onze inheemse bijenpopulatie, is het van groot belang om individuele hoornaars en nesten te melden. Dat kan via https://vespawatch.be/.
Nest gespot? Meld dit om het te laten verwijderen! 

De gemeente komt tussen in de kosten van de verdelging. Meer info vind je in het reglement onderaan deze pagina, aanvragen kan via dit formulier

Wespen

In de zomer komen soms wespennesten voor in de tuin, in de garage of het tuinhuis of in muuropeningen. Zeker voor kinderen is dit zeer gevaarlijk. Zelf optreden is uit den boze!

Als het om bijen gaat, is het makkelijk op te lossen. Bijen zijn erg nuttig in de natuur en daarom een beschermde diersoort. Gelukkig zijn ze ook minder agressief, maar een hele zwerm bijen kan natuurlijk wel gevaarlijk zijn. Roep daarom de hulp in van een imker. Deze kan de bijen onschadelijk maken, bezit materiaal om hem te vervoeren en kan de bijenzwerm hergebruiken.

Wespennesten kunnen best in hun geheel verdelgd worden, daarvoor kan je beroep doen op de brandweer van Leuven (hulpverleningszone Brabant Oost) - 016 31 72 11. Voor deze dienst wordt een kleine vergoeding gevraagd. Je kan deze dienst aanvragen via de website van de hulpverleningszone. 

Ook de faculteit biologie van de KULeuven komt gratis een wespennest opruimen die vrij toegankelijk is. Meer info op wespenkuleuven@gmail.be.

Meer info over wat je kan doen tegen wespen vind je in de folder onderaan de pagina.

Let zeker op dat je geen solitaire bijen of hommels verdelgt, dit zijn zeer nuttige insecten!

Teken

Ook opletten met teken; deze spinachtigen kunnen zich vastmaken aan blote huid op armen, benen of hoofd. Ze zijn moeilijk te verwijderen en kunnen tot jeuk of zelfs ernstige huidaandoeningen leiden.

Meer info over wat je kan doen tegen teken op www.tekenbeten.be.

Ratten en muizen

Ratten en muizen zijn in sommige gevallen schadelijk voor de gewassen, zitten in stro, hooi en isolatiemateriaal... maar brengen ook ziekten, vlooien en luizen over op uw huisgenoten. Beste remedie is om een kat in huis te nemen. Een kat kan normaal wel een aantal muizen aan.
Maar het best is natuurlijk om te voorkomen dat je muizen of ratten aantrekt, door bv. de mogelijke schuilplaatsen te dichten, rommel op te ruimen en eventuele voeding (graan, brood, ...) achter slot en grendel te bewaren.

Verder ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk voor je huis of eigendommen.
De gemeente is alleen verplicht om de muskusrat te verdelgen, maar deze komt alleen in beken of rivieren voor.
Als je dus merkt dat er zich muizen of (bruine/zwarte) ratten op je eigendom bevinden, kan je gratis vallen verkrijgen bij de milieudienst in het gemeentehuis. Het is niet aangeraden om zelf vergif te plaatsen. Dit is bijzonder gevaarlijk voor andere huisdieren (je hond of de kat van de buren) en voor beschermde diersoorten.