Huisdieren

Een dier in huis is voor vele mensen aangenaam gezelschap of een boeiende liefhebberij. Maar dieren vragen ook verzorging en aandacht. Veel dierenleed heeft te maken met misvattingen en verkeerde gewoonten.

Keuze van een huisdier

Alles begint bij de keuze van een huisdier. Bezint eer je begint! Als er overdag weinig of nooit iemand thuis is, is een keuze voor een grote actieve hond misschien minder voor de hand liggend. Kunnen je huisgenoten een hond of kat verdragen (of zijn ze er allergisch voor)? Is de tuin aangepast aan de maat en de actieve levensstijl van je hond? Allemaal vragen waarover je moet denken als je een hond of een kat neemt.

Registratie verplicht voor hond en kat

Een hond en een kat moeten geregistreerd worden: zo kan men dit bij verlies beter opsporen. Voor honden was een registratie en een paspoort al enige tijd verplicht. Ook voor katten is registratie verplicht, indien ze verkocht of weggegeven worden. Deze verplichting wil de plaag van zich voortplantende zwerfkatten tegengaan.

Meer info over registratie en identificatie van een hond op www.dogid.be.

Meer info over registratie en identificatie van een kat op www.catid.be

De registratie gebeurt door het inplanten van een microchip. Daarvoor kan je terecht bij een dierenarts.

In Bierbeek is er slechts één dierenarts actief: dr. Trui Geiregat - Korbeek-Losestraat 11 A - 3360 Bierbeek - tel: 016 44 43 76.

In onze buurgemeenten zijn er ook dierenartsen, die vind je via www.zoekdierenarts.be.

Andere huisdieren

De Vlaamse overheid heeft een interessante en zeer uitgebreide website over alle huisdieren, niet alleen katten en honden: kijk eens op www.huisdierinfo.be.

Dierenasiel

Wil je een huisdier adopteren, dan kan je terecht bij een dierenasiel. De gemeente Bierbeek werkt samen met vzw De Zorghoeve in Kortenaken (Tiensestraat 97, 3470 Kortenaken). Deze vzw stelt een aantal diensten ter beschikking, zoals asielopvang, maar ook een dierenambulance, een vakantieopvang voor honden (binnenkort) en een kinderboerderij en zorgboerderij.

Meer info op www.de-zorghoeve-vzw.com, de-zorghoeve@telenet.be of 0474 01 26 42.

Op vakantie?

Een echte dierenvriend zoekt naar onderdak voor zijn lievelingsdier bij vrienden, familie of buren: zij zorgen voor je lievelingsdier tijdens je vakantie. Ook kan je kiezen voor een pension of camping waar dieren welkom zijn. Laat nooit je dier ergens achter: dit is dierenmishandeling en strafbaar!

Je hond kan binnenkort terecht bij de zorghoeve (lees hierboven).

Je poes is welkom in De Kattentuin, Bruulstraat 95, Lovenjoel - tel: 016 46 03 740497 80 31 40www.kattentuin.be

Andere keuzemogelijkheden vind je in de gouden gids. Let er wel op dat je voor een erkend dierenpension kiest. Meer info over de erkenning van dierenpensions vind je hier.

Hond verloren gelopen? Een ongeval met hond of kat?

Je signaleert dit bij de lokale politie. Bezorgde burgers bellen immers vaak naar de politie als ze een hond los zien lopen.

Wijkkantoor lokale politie - 016 46 18 80 - hoofdcommissariaat Lubbeek - 016 63 43 63

Je kan ook een oproep plaatsen via de sociale media en aan je vrienden vragen om deze te delen.

Een gewond dier kan je laten ophalen door de zorgambulance van de Zorghoeve (zie boven).

Bij brand: evacueer de huisdieren!

Als er een brand of ongeval in huis gebeurt, weten de hulpdiensten vaak niet of er huisdieren in huis aanwezig zijn en/of ze geëvacueerd moeten worden. Daarom kan je best een sticker (zie hiernaast) kleven aan een deur of raam. Je kan deze sticker gratis afhalen in het gemeentehuis - dienst burgerzaken. 

Hond aan de leiband - ruim hondenpoep op

Als eigenaar ben JIJ verantwoordelijk voor je huisdier: thuis mag je hond doen wat hij wil, maar op straat moet hij aan de leiband. Een loslopende hond is immers een gevaar voor andere weggebruikers en brengt daarenboven zichzelf in gevaar.

Voorkom overlast: probeer ook te voorkomen dat het geblaf van je hond een burenruzie veroorzaakt. Je kan dit perfect verhelpen door een goede training. 

Tot slot: de meest voorkomende ergernis van buren is hondenpoep op de stoep. Ook daarvoor is de eigenaar verantwoordelijk, niet de hond. Daarom: ruim op wat jouw hond onderweg achterlaat, zo houden we onze gemeente net.

Zwerfkatten

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. (Ver)wilde(rde) katten zijn een bron van overlast, hoewel ze natuurlijk ook een hoop muizen, ratten en ander ongedierte verdelgen.

Daarom volgende aanbevelingen:

  • Voeder geen zwerfkatten
  • Contacteer de gemeente indien je zwerfkatten opmerkt (milieudienst@bierbeek.be - 016 46 87 87). Zij zorgt ervoor dat de dieren gevangen worden. Na sterilisatie door een dierenarts worden de zwerfkatten weer vrijgelaten op dezelfde locatie.


Vangen en terugplaatsen zwerfkatten, transport naar en van dierenarts: vzw De Zorghoeve, Kortenaken. Meer info via www.de-zorghoeve-vzw.com, de-zorghoeve@telenet.be of 0474 01 26 42.

Voor sterilisatie wordt beroep gedaan op dierenarts Trui Geiregat, Korbeek-Losestraat 11a, 3360 Bierbeek.

Meer info via: https://www.dierenarts-geiregat.be; info@dierenarts-geiregat.be; 016 44 43 76.