Kapel van Sint-Ermelindis

De bron van Sint-Ermelindis aan de zuidelijke rand van het Bruulbos is reeds eeuwenlang een plek van devotie. Volgens de overlevering stond in deze buurt (Odunca of Ter Donk) het woonhuis van de ouders van de Heilige Ermelindis in de 6de eeuw (Frankische tijd). Sint-Ermelindis besloot vrij jong om maagd te blijven en als kluizenares een streng en devoot leven te leiden ver van de mensen. Zij zou lange tijd in de buurt van Bevekom gewoond hebben en stierf uiteindelijk in Meldert in het jaar 600. Op al deze plekken wordt zij reeds eeuwen lang aanbeden tegen koorts, verlamming en oogpijn.

In 1857 bouwde de familie Deconinck hier een eerste kleine boskapel aan de bron van de Bruulbeek. In 1927 vergrootte advocaat Vandenbroeck, eigenaar van het kasteel van de Zielenberg, de kapel. Toen deze bouwvallig werd, besliste de gemeente op vraag van parochianen om een nieuwe kapel te bouwen in 2012. Op Pinkstermaandag wordt hier nog steeds een misviering gehouden in open lucht.

Ligging: Sint-Ermelindisstraat, voetweg naast nr. 21

Bereikbaarheid:

  • fietsroutenetwerk: vlakbij knooppunt 94
  • bushalte Weterbeekstraat (bus 8)
  • met de auto: Stationsstraat - parking aan voetbalplein Union Lovenjoel, Stationsstraat
  • de veldweg naar de kapel kan bij regenweer nogal drassig zijn

Meer info: naar aanleiding van de zesde erkenning van de relieken in 2000 werd een boek uitgegeven waaraan diverse auteurs, waaronder Jos Dewinter uit Lovenjoel meeschreven. Het boek is uit te lenen in de bib. Werkgroep Meldert 2000, Ermelindis van Meldert: Ter Donk, Bevekom, Meldert, uitg. 2000