Heilige Ermelindis

Over het leven van de heilige Ermelindis zijn slechts weinig gegevens bekend. Waarschijnlijk werd zij geboren in de eerste helft van van 7de eeuw op een klein landgoed op de plaats Odunca of Ter Donk, gelegen aan de rand van het Bruulbos te Lovenjoel.

Zeer jong besloot zij haar leven aan God te wijden: zij weigerde te huwen, schonk haar erfdeel aan de armen en vestigde zich in een wilde verlaten streek in de buurt van Bevekom (Beauvechain). Later zou zij te Meldert een kluis bouwen en de rest van haar leven in gebed en versterving doorbrengen. Ze sterft omstreeks 600 te Meldert, waar haar relieken bewaard worden in de St-Ermelindiskerk.

De eeuwenoude verering van Ermelindis is vooral groot in de 3 buurgemeenten Lovenjoel, Meldert en Bevekom. Sint-Ermelindis wordt vooral aanbeden tegen koorts, verlamming en oogpijn.

In Lovenjoel bevindt zich aan de rand van het Bruulbos een bron waaraan miraculeuze eigenschappen toegedicht worden. Hiernaast bevindt zich de kapel die gewijd is aan Ermelindis. De oorspronkelijke kapel werd in 1857 gebouwd door de familie Deconinck. De kapel werd door advocaat L.Vandenbroeck, die op het kasteel Zielenberg woonde, in 1927 vergroot. In 2012 werd deze kapel vervangen door een nieuwe kapel. Op pinkstermaandag is er een processie met misviering aan deze boskapel.

Meer informatie in: Bertrand, T., Degeest, J. De Winter, J. e.a. (2000), Ermelindis van Meldert: Ter Donk, Bevekom en Meldert. Uitgave: werkgroep Meldert 2000 (uit te lenen in de bib).