Het Bruulbos

Het Bruulbos is een uniek nat valleibos en een hellingbos met een grote diversiteit aan soorten. De beekvallei is door de eeuwen heen bebost door es en olm, op het 20 meter hogere plateau staan vooral eiken en populieren. Er is een zeer rijke vegetatie aan planten in de kruidlaag en een 100-tal soorten paddenstoelen. Het 25 ha bos ligt tussen het dorp van Lovenjoel, de Tiensesteenweg en de spoorlijn 36 (Brussel-Luik).

Aan de rand van het bos zijn relicten gevonden van Romeinse aanwezigheid (de heerbaan liep zuidelijker via de huidige Bruulstraat en Weterbeekstraat) en in de late middeleeuwen werd er turf gestoken. Het gebied was bekend als ‘Bosbeemden’ en bleef vanaf 1770 vrijwel onbebouwd. Op 12 augustus 1831 vond op de akker ten oosten van het Bruulbos (tussen Zielenberg en Bost) de laatste veldslag plaats van de 10-daagse veldtocht van de Nederlanders tegen de Belgische troepen.

Aan de zuidkant van het bos bevindt zich de Sint-Ermelindisbron en de kapel met dezelfde naam. Aan de oostzijde, op het plateau staat kasteel Zielenberg, een stemmige art-deco-villa met zwembad en tennisveld, gebouwd door de familie Vanden Broeck in 1923.

Het Bruulbos is sinds 1974 door de gemeente Lovenjoel verworven en is vrij te bezoeken. Blijf wel op de paden want de ondergrond is vrij moerassig en er groeien mooie en unieke planten. 

Ligging: tussen de Sint-Ermelindisstraat, Kerselaarlaan en Parklaan, Lovenjoel

Bereikbaarheid:

  • met de fiets: vlakbij fietsknooppunt 94
  • openbaar vervoer: bus 8 bushalte Weterbeekstraat
  • met de auto: N 3 (Tiensesteenweg), afslaan naar Lovenjoel centrum, Stationsstraat, parking aan voetbalplein Union Lovenjoel

Meer info: in het boek ‘Bruulbos’ van ZWAM (zelfstandige werkgroep voor amateur mycologen) uitgave van 2002 (te ontlenen in de bib)