Energiebesparing

Om de klimaatdoelstellingen te behalen kan iedereen zijn steentje bijdragen. Door onze woningen beter te isoleren, door energiebesparing en groene energie. De gemeente helpt je met een gratis aanbod van diensten om je hierbij te ondersteunen:

Thermografische luchtfoto

Wil je weten hoe energievriendelijk jouw woning is? Dat kan door middel van thermografie. Thermografie is het in beeld brengen van warmteverschillen tussen verschillende objecten en/of materialen.

Bierbeek liet een thermografische luchtfoto maken van het hele grondgebied. Daarop kan je nagaan hoeveel warmte er via het dak van je woning verloren gaat. Zo kan je probleempunten opsporen of beslissen om extra isolatie aan te brengen. Met de gepaste maatregelen kan je heel wat energie en dus ook centjes besparen. Voor meer info verwijzen we je graag naar https://www.bierbeek.be/thermografische-luchtfoto.

Warmtescan van je woning

De gemeente biedt aan haar inwoners ook de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een thermografische scan te laten uitvoeren van hun woning met een handcamera. Je woning wordt dan van binnenuit en langs buiten gescand en je krijgt een beeld van de warmteverliezen die zich op bepaalde plaatsen voordoen. De scans worden uitgevoerd in de winterperiode (van december tot april). Aan te vragen via milieu@bierbeek.be. Meer informatie vind je op https://www.bierbeek.be/thermografische-luchtfoto 

Een gratis bouwadvies

Je gaat bouwen, verbouwen of renoveren en je wil een duurzame woning met veel comfort en een lage energierekening? Bij het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen (in samenwerking met Dialoog vzw) kan je een uitgebreid duurzaam bouwadvies aanvragen en gaan ze in op je concrete vragen. Dat gebeurt aan de hand van de plannen op papier of tijdens een bezoek ter plaatse. De gemeente neemt de kost hiervan op zich voor inwoners. Meer info en afspraak maken: https://www.dialoog.be/bouwadvies/particulieren/duurzaam-bouwadvies/.

Gratis renovatiebegeleiding

Je wil één of meerdere energierenovaties laten uitvoeren maar je worstelt met vele vragen: “Hoe begin ik eraan? In welke volgorde worden de werken best uitgevoerd? Hoe vind ik een betrouwbare kwalitatieve aannemer met een correcte prijs? Welke premies bestaan er en hoe vraag ik ze aan? …”

Om hieraan tegemoet te komen biedt de gemeente je een renovatiecoach aan. Bert Baes van IGO-Leuven begeleidt je tijdens dit traject van het begin tot het einde. Neem vrijblijvend contact op: 0496 27 85 33 - bert.baes@igo.be. Meer info vind je hier

Zonnebouwers

0verweeg je om PV-panelen (en eventueel een thuisbatterij) te plaatsen, maar zit je met een aantal vragen? Dan kan je beroep doen op de expertise en de samenaankoop van ECoOB, een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie in onze regio. De gemeente ging een samenwerking aan met ECoOB voor het project ‘Zonnebouwers’, zodat inwoners gratis kunnen genieten van neutraal technisch advies en van de voordelen van de samenaankoop. Meer info: https://www.ecoob.be/zonnebouwers.

Initiatief ‘Energiek wonen’: vind een lokale vakman

Ben je op zoek naar een kwaliteitsvolle aannemer om jouw woning energiezuiniger en comfortabeler te maken? Inwoners van Vlaams-Brabant kunnen alvast kiezen voor een lokale vakman via het initiatief Energiek Wonen, de vroegere provinciale groepsaankopen.

Via deze website www.energiekwonen.be kan je in contact worden gebracht met aannemers uit jouw buurt voor het plaatsen van isolatie of nieuwe ramen of voor de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Al de aannemers werden kwaliteitsvol en betrouwbaar bevonden na een grondige screening door Energiehuis 3Wplus, Energiehuis IGO en Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei vzw.

Via een online inschrijvingsformulier dien je een aanvraag in en binnen tien werkdagen neemt de geselecteerde aannemer/installateur contact op voor een afspraak. Nog eens tien dagen na het bezoek ter plaatse volgt er een prijsofferte, die gratis en vrijblijvend is. Pas door het ondertekenen van de offerte ga je op het aanbod in.

Meer info via 016 29 84 40 - energiekwonen@igo.be - https://www.igo.be/inwoners/energie-besparen/energiek-wonen 

Een afspraak met het WoonEnergieloket

Er bestaan diverse premies voor energiebesparing. Voor meer informatie hierover en een gratis uitgebreide bespreking van je verbouwplannen kan je steeds terecht bij het WoonEnergieloket. Dit houdt elke maandag zitdag in het gemeentehuis, enkel op afspraak. Maak een afspraak via https://www.bierbeek.be/woonenergieloket 

Sociale tarieven, premies en gratis energiescan voor prioritaire doelgroepen

Heb je het niet breed of kan je je energiefacturen niet betalen? Er bestaan ook een aantal sociale tarieven of premies voor gezinnen met een laag inkomen. Hiervoor kan je altijd vrijblijvend contact opnemen met het OCMW - 016 46 10 74 - info@ocmwbierbeek.be.

Als je behoort tot een prioritaire doelgroep kan je gratis een energiescan laten uitvoeren van je huis. Een energiescan is een snelle doorlichting van het energieverbruik van een gebouw. Door een eenvoudige inspectie van het gebouw kom je te weten hoe je energie kan besparen. Bij voorbeeld door te isoleren, maar je krijg ook tips over de verwarming, de verlichting of je huishoudtoestellen. De uitvoerder van de energiescan kan ook meteen kleine energiebesparende maatregelen uitvoeren.

Je kan de gratis energiescan online aanvragen bij Fluvius (klik hier) als je tot een van de doelgroepen behoort. Op de pagina https://www.bierbeek.be/gratis%20energiescan vind je meer info en wie de prioritaire doelgroepen zijn. Een energiescan is nooit verplicht. De scan wordt uitgevoerd op vraag van of na akkoord van de eigenaar of huurder.