Thermografische luchtfoto & woningscan

In februari 2018 nam een vliegtuig opnames met een warmtecamera. Deze opnames werden verwerkt tot een thermografische kaart, waarop je kan zien hoeveel warmte er via jouw dak verloren gaat. Dit is een indicatie voor de mate waarin je dak geïsoleerd is. Je dak isoleren verhoogt het comfort van je woning en kan voor een flinke besparing op je energiefactuur zorgen. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo draag ook jij je steentje bij om de klimaatverandering tegen te gaan.

Je kan de thermografische luchtfoto raadplegen op deze pagina (klik hier).

Je geeft je adres in in de zoekbalk. Het warmteverlies wordt weergegeven in 6 kleuren. Aan de hand van de kleurencode kan je in een eerste oogopslag zien of je dak slecht, matig of goed geïsoleerd is. Algemeen mag je ervan uitgaan dat hoe roder een dak is, des te meer warmte verloren gaat. Het toekennen van een kleurencode is echter geen exacte wetenschap: om de juiste kleur en de juiste interpretatie te kunnen geven aan een dak, zijn er heel wat factoren waarmee rekening gehouden moet worden. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatietoestand van een dak bv. bij gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking, de aanwezigheid van zonnepanelen of een groendak, een dakraam, enz.

Aangezien het moeilijk is om de foto op een correcte manier te interpreteren zonder technische achtergrond raden we alle geïnteresseerden aan om een afspraak te maken met de milieudienst via milieu@bierbeek.be of op het nummer 016 46 87 86.

Warmtescan van je woning

De gemeente biedt aan haar inwoners ook de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een thermografische scan te laten uitvoeren van hun woning met een handcamera. Daarmee krijg je een beeld van de warmteverliezen die zich op bepaalde plaatsen in de woning voordoen. De scans worden uitgevoerd in de winterperiode (van december tot april).

De gemeente werkt samen met een aantal vrijwilligers die zijn opgeleid om deze woningscans uit te voeren. Je ontvangt een rapportje van de scan en op basis van die informatie kan je gericht maatregelen nemen om die warmteverliezen te beperken. Een thermografische woningscan aanvragen doe je eveneens bij de milieudienst.

Meer info vind je in het document onderaan deze pagina.