Budgetmeter (prepaidmeter)

Als huishoudelijke klanten door hun commerciële energieleveranciers opgezegd worden en geen andere leverancier vinden, komen ze bij hun distributienetbeheerder terecht. Die treedt dan op als sociale leverancier, zodat de klant niet plotseling zonder energie valt. Als de klant de facturen van zijn netbeheerder niet correct betaalt en in gebreke wordt gesteld, zal de netbeheerder een budgetmeter plaatsen. Op die manier kan de klant verder energie verbruiken, maar kan er geen nieuwe schuld ontstaan.

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat u verbruikt. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

U plaatst vooraf een bepaald bedrag op uw budgetmeterkaart. Die kaart plaatst u in de budgetmeter voor gas of elektriciteit en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken.

Procedure

Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Er bestaan naast de gewone budgetmeters ook digitale budgetmeters. Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter . Bij de digitale budgetmeter kunt u uw budgetmeterkaart online opladen, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart.
 • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen.
  • De kaart voor gewone budgetmeters kunt u opladen in een oplaadpunt.
  • Een digitale budgetmeter kunt u online opladen maar ook bij een oplaadpunt.
 • Waar zijn er oplaadpunten? In elke gemeente is er minstens 1 plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij het OCMW. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. De meeste OCMW's aanvaarden geen cash geld. Wilt u bij het OCMW cash betalen, dan moet u eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. U krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kunt u dan naar het OCMW gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
 • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
 • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
 • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Bedrag

De budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.

U betaalt voor uw verbruik:

 • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
 • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

Bedrag

 • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.
 • U betaalt voor uw verbruik:
  • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de website van callmepower.

Waar en wanneer opladen? 

 • Oplaadpunt Bierbeek: Speelpleinstraat 8, 3360 Bierbeek - openingsuren OCMW
 • Oplaadpunt Leuven: Aarschotsesteenweg 58, 3012 Leuven (Wilsele) - 24u/24u, 7 dagen/7 dagen open.
 • Andere oplaadpunten: https://www.fluvius.be/oplaadpunten 

Op deze drie plaatsen kunt u enkel met bancontact betalen. Het bedrag kan dan meteen op uw budgetmeterkaart worden geladen. Betalen met cash geld is hier niet mogelijk.