Oorlogsmonumenten

In het centrum van Bierbeek staan 2 monumenten:

  • Het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog bevindt zich op de oude begraafplaats ten noorden van de kerk; naast het Keltische kruis bevindt zich het familiegraf van Deneys, het enig overgebleven graf waarin een in WO I gesneuvelde soldaat begraven ligt.
  • Het monument voor de gesneuvelden en weggevoerden van de Tweede Wereldoorlog bevindt zich onderaan de kerkhofmuur in de Dorpsstraat.

In Korbeek-Lo staat het monument op de begraafplaats naast de kerk, aan de noordzijde van de kerkhofmuur (tegenover het Buurthuis) in de Pastoriestraat. Hierop zijn de namen opgenomen van de militairen en de talrijke burgerslachtoffers die vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Langs de spoorweg staat een gedenkplaat voor Eva Resler. Haar verhaal vind je op www.bierbeek.be/evaresler en https://www.bierbeek1418.be/bierbeek-40-45/monumenten-wo-ii/gedenkplaat-eva-resler/

In Lovenjoel staat het monument aan de achterkant van het koor van de kerk, in de Stationsstraat. Het bevat verschillende plakketten met de namen van gesneuvelde militairen, burgerslachtoffers en oud-strijders van beide Wereldoorlogen.

In Opvelp staan de twee monumenten vlak naast elkaar tegen de muur van de bijgebouwen van de pastorie, Hoegaardsesteenweg (pleintje voor de kleuterschool). Hierop vind je een lange lijst van weggevoerde Opvelpenaren (1916).

Alle monumenten werden in 2014 grondig gerenoveerd door de monumentenploeg van IGO-Leuven.

Wil je meer informatie over de mensen die vermeld staan op de herdenkingsmonumenten? Op www.bierbeek1418.be vind je een tabblad over de monumenten en een gedetailleerde namenlijst waarin ook alle oud-strijders vermeld staan.

Nieuw vredesmonument

Naar aanleiding van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog werd aan de Tiensesteenweg op de hoek van de Ridderstraat een nieuw vredesmonument opgericht. Een Bierbeeks collectief van 4 kunstenaars richtte het monumentaal werk 'Vuurstaal' op. Dit werd plechtig onthuld op 11 november 2018, 100 jaar na de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog.

Tot slot

Tot slot: Haasrode maakte tot 1928 deel uit van de gemeente Bierbeek, maar vormde wel een aparte parochie. We vermelden de gesneuvelden van Haasrode ook bij deze van Bierbeek. Op de begraafplaats in Haasrode staat een (vernieuwde) gedenksteen.

De werkgroep Oorlog & Vrede is nog op zoek naar meer info en (vooral) relieken van de gesneuvelde soldaten uit alle oorlogen, de burgerdoden en de oud-strijders. We roepen (verre) familieleden op om ons alle mogelijke informatie en relieken (doodsprentjes, foto’s, documenten…) te bezorgen zodat wij hier kopie van kunnen nemen.

Meer info bij de Werkgroep Oorlog & Vrede: Liebrecht Salen – liebrecht.salen@telenet.be

www.bierbeek1418.be