Ons cultuurcentrum viert 40 jaar Hiep hiep hoera!

In 1982, precies 40 jaar geleden, was ‘De tijger en andere verhalen’ door Dario Fo en Jan Decleir, de allereerste voorstelling die cultuurcentrum de borre programmeerde op haar podium. We grijpen dit moment aan om ereburgemeester Mark Cardoen te laten stilstaan bij de betekenis van zo’n centrum voor onze gemeente.
Het belang van cultuurcentrum de borre voor de Bierbeekse gemeenschap mag niet onderschat worden en kan moeilijk overschat worden. In de voorbije 40 jaar heeft cc de borre immers vele harten sneller laten kloppen. Of waarin een kleine gemeente groots kan zijn.

Toen meer dan 40 jaar geleden de eerste ideeën rijpten rond een cultureel centrum met een eigen programmatie in het landelijke Bierbeek, staken ook de eerste sceptische bedenkingen de kop op. Te ambitieus, grootheidswaanzin, niet betaalbaar en haalbaar, totaal overbodig, maar vooral: het zou ten koste zijn van de werking van onze eigen sociale en culturele verenigingen. Meteen kwamen de eerste spanningsvelden aan de oppervlakte. Het was zoeken naar een gezond evenwicht tussen de eigen programmatie van cc de borre en het aanbod van de verenigingen. Tussen ‘het mag wat meer zijn’ en ‘het moet wat minder zijn’, tussen een professionele benadering van cc de borre en het voluntarisme van de verenigingen.

Misschien verliep het niet allemaal rimpelloos en perfect, maar na 40 jaar kunnen we spreken van een geslaagde en interessante kruisbestuiving. Iedereen is er versterkt uitgekomen. Beide invalshoeken kregen letterlijk en figuurlijk ruimte om zich verder te ontplooien. Ook de ontmoetingscentra Buurthuis in Korbeek-Lo en de Velpe in Opvelp draaien op volle toeren, er wordt samengewerkt met ‘t Stichelke in Lovenjoel, dat beheerd wordt door de plaatselijke verenigingen, en onlangs zijn de verbouwingswerken aan de Bremtkapel gestart. Doorheen de jaren groeide cultuurcentrum de borre uit tot een ware reisgezel van vele actieve verenigingen en een betrouwbare levensgezel van ons allen. Vele andere kleine gemeenten kunnen hiervan alleen maar dromen.

Al 40 jaar lang biedt cc de borre ons een programmering met voor elk wat wils, waarbij al onze zintuigen worden aangesproken. Een brede waaier van cultuurvormen zijn de revue gepasseerd: van podiumkunsten tot kunstroutes, van jong onbekend talent tot grote namen, van cursussen tot lezingen, van straattheater tot grensgeval, van experimenteel theater tot familievoorstellingen, van ontbijttheater tot namiddagconcerten, van tentoonstellingen tot daguitstappen. Te veel om op te noemen.
Ze daagden ons uit en probeerden ons te raken. De vele thema’s lieten ons nadenken, maar ook genieten. Allerlei gevoelens en emoties kregen een plaats: lachen en huilen, observeren en ervaren, verkennen en ontdekken, leren en doorgronden, verbeelding aanscherpen en creativiteit stimuleren.

Kortom: cc de borre maakt ons leven een stukje mee. Misschien voelen we het niet zo aan, maar een goede programmatie kan vele frustraties kanaliseren en in een breder perspectief plaatsen. We worden in onze samenleving al zo vaak geconfronteerd met onverdraagzaamheid en hardheid. Wat warmte en gezelligheid is dan meer dan welkom.

Cc de borre beroert, troost en inspireert. Cc de borre leert ons de realiteit van het leven te omarmen. Verrijkt ons leven. Zorgt voor onze mentale fitheid. Cc de borre als een warme ontmoetingsplaats. Ons ankerpunt. En dat is wat cc de borre moet blijven doen. En wij moeten met zijn allen gebruik blijven maken van cc de borre. Uiteraard kan je niemand tegen zijn of haar goesting gelukkig maken, maar de afwezigen weten niet wat ze missen.

Cc de borre wil culturele activiteiten écht voor iedereen en hanteert bewust democratische toegangsprijzen. Sinds de invoering van de UiTPAS is de financiële drempel voor de financieel zwakkeren weggewerkt. Maar cc de borre zoekt ook samenwerkingsvormen op met allerlei organisaties die instaan voor sociaal zwakkeren of mensen met beperkingen. In cc de borre zijn ze welkom. Samen dromen ze van een inclusieve samenleving.

Intussen is cc de borre het middelpunt van het vrijetijdscentrum de borre, met naast het cultuurcentrum ook de bibliotheek, de sporthal, het jeugdhuis, de cultuurdienst, de dienst toerisme, jeugddienst en de sportdienst. En door het gemeentehuis, het OCMW en het wijkkantoor van de politie er aan te koppelen is de borre meteen het kloppend hart van onze lokale samenleving en democratie.

Bij 40 jaar cultuurcentrum Bierbeek borrelt heel wat dankbaarheid op. Ontzettend veel respect en waardering voor allen die op een of andere manier een steentje hebben bijgedragen. En ze zijn met velen. De directeurs, stafmedewerkers, techniekers, logistieke medewerkers en vrijwilligers. Alsook de voorzitters, ondervoorzitters, raad van bestuur, cultuurschepenen en het gemeentebestuur.

Cc de borre zal door onze aderen blijven stromen als een soort van levenselixer. Cc de borre is niet weg te denken, niet weg te leven, cc de borre zal altijd bestaan. Hiep Hiep Hoera!

Mark Cardoen (ereburgemeester)