Kasteel de Spoelberch Groot Park

Het kasteel de Spoelberch bevindt zich aan de uiterste zuidwestkant van het domein Salve Mater. Het werd vermoedelijk omstreeks 1750 gebouwd als huis van 'plaisantie' voor de familie de Spoelberch. Het landhuis werd opgericht als buitenverblijf van Karel Christian de Spoelberch (1709-1772) en bleef (op enkele jaren na) in handen van de familie. Het is in classicistische stijl opgetrokken in twee bouwlagen met souterrain.

In 1766 werd het via een rechte dreef verbonden met de kerk. Ter hoogte van het kerkplein kwam een toegangspoort, waarvan echter alleen de kaders bovenaan overblijven. De poort werd in 1996 gestolen.

Na het overlijden van Karel de Spoelberch in 1907 kwam het Groot Park en het kasteel in handen van de Universiteit van Leuven, die het in erfpacht gaf aan de Zusters van Liefde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het tijdelijk gebruikt als 'Kommandantur' van het Duitse Leger. Na de bouw van de psychiatrische instelling Salve Mater werd het bewoond door 'bemiddelde' dames en na de Tweede Wereldoorlog als home voor de studenten psychiatrische verpleegkunde.

Momenteel wordt het opnieuw bewoond en is er 'The White House Gallery' gevestigd.

Ligging: Groot Park, ingang via Bijzondere Weg, Lovenjoel

Bereikbaarheid:

  • fietsroutenetwerk: vlakbij knooppunt 94
  • bushalte bus 8 en 380 Tiensesteenweg - halte Bijzondere Weg
  • met de auto: N 3 (Tiensesteenweg) afslaan naar Bijzondere weg of parkeren aan kerk Lovenjoel, Stationsstraat

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/214833