Kapel Bremt

Geschiedenis

De Bremt en de Benedenheide vormen een aaneengesloten gehucht van Bierbeek langsheen de Lovenjoelsestraat, tussen hoofddorp Bierbeek en Lovenjoel.

Omdat het gehucht meer dan 4 kilometer van het hoofddorp Bierbeek ligt (in vogelvlucht zelfs dichter bij de kerk van Lovenjoel), trachtten de gelovigen in 1903 een eigen kerkgebouw te bekomen. De toenmalige deken, pastoor Jonckers, vond dit aanvankelijk niet nodig, maar ging in 1910 toch in op de vraag.

In 1912 werd de kapel als bijkerk van de parochie van Sint-Hilarius Bierbeek opgericht. Zij werd opgedragen aan 'Onze Lieve Vrouw Onbevlekt van Lourdes'. Als hulppriester trad de onderpastoor van Bierbeek op. Er werd toen elke zondag een ochtendmis gelezen. Voor doopsels, huwelijken en uitvaarten moesten de gelovigen van Bremt en Benedenheide echter nog wel naar Bierbeek gaan.

Door de terugloop van het aantal kerkgangers werd de kapel van de Bremt in 2019 ontwijd. In de toekomst komt er een polyvalente zaal.

Ligging : Lovenjoelsestraat z/n - kruispunt met Katspoelstraat, Soveneelstraat, Schoolstraat

Contact: de borre - 016 46 14 00

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: fietsknooppunt 92
  • met openbaar vervoer: halte Bremt van bus 8
  • met de auto: via E 40, afrit Haasrode of Boutersem, richting Bierbeek volgen, Katspoelstraat volgen – via N 3 Leuven-Tienen, in Lovenjoel, richting Bierbeek volgen - er is parking aan de Lovenjoelsestraat
  • Toegankelijk voor rolstoelen

Meer info: Gaby EVERS, De Bremtkapel, eigen uitgave 2012.