Het begin van de geneeskunde

De wereld is nu een jaar in de greep van het coronavirus. Artsen en andere gezondheidswerkers werken in het oog van de storm.

Bierbeek telt tegenwoordig een 10-tal huisartsen en allicht nog dubbel zoveel geneesheren-specialisten die in de Leuvense ziekenhuizen werken. Maar wat weten we over de geneeskunde vroeger?

Dokter Guillaume Boghe

Guillaume Boghe, geboren in Haasrode op 15 april 1818 was de eerste inwoner van Bierbeek waarvan bekend is dat hij als geneesheer afstudeerde aan de universiteit van Leuven. In 1845 slaagde hij in het eindexamen voor geneeskunde en enkele maanden later behaalde hij ook de graad van dokter in de verloskunde (met grote onderscheiding). Tussendoor werd hij uitgeroepen als 1ste Laureaat met zijn studie over de rol van de milt bij intermitterende koorts, een werk dat in 1846 gepubliceerd wordt in de Annales des Universités de Belgique. Als arts vestigde hij zich op de graanmarkt (nu het Herbert Hooverplein) in Leuven maar hij behield zijn domicilie te Bierbeek-Haasrode. Menige patiënten uit Haasrode en Bierbeek gingen dan ook bij hem op consultatie. Tijdens de tyfusepidemie die onze contreien teisterde in 1857 – 1859 werd hij beschouwd als één van vakspecialisten en hij schreef hierover een lijvig naslagwerk “Du Typhus”, dat in 1863 verscheen. Hij deed ook microscopisch onderzoek naar de bacterie die tyfus veroorzaakte.

In 1877 werd dokter Boghe door het stadsbestuur van Leuven benoemd tot geneesheer- inspecteur van de Hospice der vondelingen en verlaten kinderen. Dit is opvallend want Guillaume was zelf het tweede kind van een vondeling. Dokter Boghe was gehuwd met Philippine Kayser en overleed in zijn woning in de Bogaardenstraat op 29 mei 1882.

Dokter Benoit Van Bleyenberghe

Dokter Benedictus Joannes Van Bleyenberghe werd geboren in Gent op 26 maart 1850. Hij studeerde aan de universiteit van Leuven van 1870 tot 1876 en vestigde zich eind september 1876 als eerste geneesheer in Bierbeek op de Plaats en later op de Hoogstraat (nu nummer 24). Hij was nog vrijgezel wanneer hij zich als arts te Bierbeek vestigde en huwde in januari 1879 in Gent met Colette Caroline Hye. Hij bezocht zijn patiënten met paard en koets, voor WO I waren hier immers nog geen auto’s. Het echtpaar kreeg drie kinderen, allen geboren te Bierbeek. De oudste, Petrus werd ook arts en vestigde zich in Gent. De tweede zoon, Desiderius werd advocaat en de derde zoon, Julius werd officier bij de artillerie (fort van Lillo).

Dokter Van Bleyenberghe was actief in tal van parochiale verenigingen en overleed op 6 januari 1918.

Nadien woonde dokter Pierre Jacques en zijn familie in hetzelfde, verbouwde, huis in de Hoogstraat.

Opzoekingen: Maurice Boghe - tekst: Maurice Boghe - Liebrecht Salen