Fairtradegemeente

Bierbeek kiest voor duurzame ontwikkeling. Dit veronderstelt de aankoop en het gebruik van duurzame producten, ook producten uit het Zuiden. Bierbeek is dan ook Fair Trade Gemeente geworden en wil daarbij een voorbeeldfunctie vervullen.

Wat is Fair Trade?

Fair Trade bezorgt achtergestelde producenten, vooral in het Zuiden, een menswaardig inkomen. Het is geen transfer van geld, het is een rechtvaardig inkomen in ruil voor eerlijke producten. Zo kunnen producenten in het Zuiden investeren in de ontwikkeling van hun eigen gemeenschap. Door producten zo rechtstreeks mogelijk te kopen, garandeert Fair Trade een duurzaam partnerschap, met respect voor de mensen, de arbeidsomstandigheden en het milieu. De FINE is de koepel van Europese fairtradeorganisaties en definieert Fair Trade als volgt:
" Eerlijke handel is een handelspartnerschap, gebaseerd op dialoog, transparantie en respect, dat streeft naar meer gelijkheid in de internationale handel. Het draagt bij tot duurzame ontwikkeling door betere handelsvoorwaarden aan te bieden aan en de rechten te verzekeren van gemarginaliseerde producenten en arbeiders, vooral in het Zuiden".

Wie in Bierbeek is verkocht?

Uiteraard gebruiken de gemeente Bierbeek, het OCMW en de borre fairtradeproducten. Ook de lokale politie doet mee.
Drie Bierbeekse scholen zijn verkocht, alsook een aantal horeca-zaken en Bierbeekse verenigingen. Enkele grootwarenhuizen, winkels en een drankenhandel verkopen fairtradeproducten. We hebben zelfs een aantal ambassadeurs die Fair Trade promoten.

En er is elke woensdagnamiddag (behalve schoolvakanties) tussen 14 en 16 u een Oxfam-wereldwinkelstand in de hall van de borre.

Een handig overzicht vind je op www.fairtradegemeenten.be/bierbeek.

Ben jij ook verkocht aan Fair Trade?

Dan nodigen we je van harte uit om Fair Trade Fan te worden. Je kan je engageren om minstens 4 x per jaar fairtradeproducten te kopen in de wereldwinkel in de borre of in het grootwarenhuis. Dat is eigenlijk vrij simpel: wist je bv. dat meer dan de helft van de bananen die je in de winkel koopt, het fairtradelabel dragen? Doe mee en registreer je als Bierbeeks Fair Trade Fan op www.fairtradegemeenten.be/bierbeek


Korte keten in Bierbeek

Eerlijke handel betekent ook eerlijke prijzen voor duurzame producten uit eigen streek. Fair Trade draagt de 'korte ketenverkoop' een warm hart toe. Je vindt alle producenten van duurzame producten uit Bierbeek via de link rechtsonder deze pagina.