Buurtinformatienetwerken

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerde samenwerking tussen inwoners, gemeente en lokale politie. Ze steunt op 3 pijlers: participatie, communicatie en preventie.

De leden, inwoners van een straat of buurt, zijn alert, werken mee en overleggen via hun coördinator met de lokale politie. Doel is om door sociale controle het veiligheidsgevoel te verbeteren. Op die manier kan men het aantal inbraken terugdringen.

Inwoners die iets verdachts opmerken, contacteren de politie via 101. Deze beslist of het BIN wordt opgestart. Zo ja, dan wordt onmiddellijk een sms verstuurd naar alle leden met een bepaalde boodschap, een oproep om extra waakzaam te zijn en uit te kijken naar bepaalde verdachte personen. De politie stuurt ondertussen een interventieploeg ter plaatse. Het is NIET de bedoeling dat de leden van het BIN zelf actie ondernemen.

Na de oproep is er een overleg tussen de lokale politie en de coördinator, waarna alle BIN-leden een korte debriefing krijgen.

Momenteel zijn er 4 BIN's actief in Bierbeek. Deze omvatten de volgende straten:

  • BIN Martinusberg: Koning Albertlaan (bovenkant) - Panoramalaan - Sterrenlaan - Langelostraat - Dageraadlaan - Europaplein - Vredeplein - Brunerodeplein
    Je kan het BIN Martinusberg bereiken via binmartinus@gmail.com
  • BIN Pimberg: Pimberg - Bergenlaan - Nieuwstraat - Bloesemlaan - Kruidlaan - Valleilaan - Uitbreidingslaan - Strijdelle - Vertommensberg
    Je kan het BIN Pimberg bereiken via binpim3360@gmail.com
  • BIN Krijkelberg: Krijkelberg - Krijkellaan - Krekelhof - Eikeboomlaan - Bierbeekstraat (tussen spoorwegbrug en Krijkelberg)
    Je kan het BIN Krijkelberg bereiken via binkrijkelberg@gmail.com 
  • BIN Opvelp: omvat alle straten van de deelgemeente Opvelp
    Je kan het BIN Opvelp bereiken via BINOpvelp@gmail.com

Interesse om ook in jouw buurt een BIN op te richten? Laat het weten via info@bierbeek.be