Arbeidstrajectbegeleiding

Heb je moeilijkheden met het vinden van werk? Wil je graag begeleiding in uw zoektocht naar een passende opleiding? Wil je graag een leuke dagbesteding? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een curriculum vitae (CV)? Weet je niet hoe je moet solliciteren?

Elke vrijdag kan je op het OCMW terecht bij de arbeidstrajectbegeleidster.

Voorwaarden 

Iedere inwoner van de gemeente Bierbeek kan gebruik maken van de dienst arbeidstrajectbegeleiding. 

Procedure

  • Kennismaking: Je kan jezelf aanmelden via de secretaris, sociale dienst of door zelf telefonisch of per mail contact op te nemen met de trajectbegeleider.In een eerste kennismakingsgesprek wil de trajectbegeleider jou beter leren kennen. Er wordt geluisterd naar jouw wensen, verwachtingen, ervaringen en zorgen. Samen wordt er in kaart gebracht wat je weet, kan en wil. Op basis hiervan wordt een traject op maat opgestart om een passende tewerkstelling, opleiding of dagbesteding te vinden.

  • Verder verloop van het traject naar werk: Tijdens de volgende afspraken helpt je trajectbegeleider jou zoeken naar een geschikte job. Indien je nog geen CV hebt, zal zij in eerste instantie helpen bij de opmaak hiervan zodat je alvast een eerste stap kan zetten naar een boeiende job. Daarnaast kan zij jou helpen bij het voorbereiden van sollicitatiegesprekken, contacten leggen met mogelijke werkgevers, meegaan naar sollicitatiegesprekken, …

Leefloon en werk

Als je een leefloon aangevraagd hebt, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Daarom zal er een GPMI (contract tussen het OCMW en uzelf) worden opgemaakt. Één van de voorwaarden waaraan je zal moeten voldoen is het aantonen van jouw werkbereidheid. Dit doe je door regelmatig je sollicitatiebewijsjes te bezorgen aan je trajectbegeleider.

Art.60 §7

Heeft het OCMW beslist dat je recht hebt op leefloon, dan kom je in aanmerking voor een tewerkstelling art.60 §7. Via een tewerkstelling art.60 §7 kan het OCMW je tewerkstellen in eigen diensten zoals de klusjesdienst of poetsdienst.

Daarnaast kan het OCMW je ook buiten het OCMW aan het werk stellen zoals in een fabriek, winkel, restaurant, groendienst, administratie, en veel meer.

Het OCMW zorgt tijdens deze tewerkstelling voor een passende begeleiding. Ook na deze tewerkstelling art.60 §7 zal je verder begeleid worden zodat je opnieuw voor jezelf kan instaan en niet langer afhankelijk bent van het OCMW.

Is werk nog een stapje te ver? 

Indien werk nog een stapje te ver is, kan jouw trajectbegeleider je helpen zoeken naar een passende opleiding.

Ook wanneer je graag wil werken in een maatwerkbedrijf (zoals Kringwinkel of Blankedale) kan je terecht bij jouw trajectbegeleider. Zij zal nagaan of je recht hebt om hier te werken en indien nodig, samen met jou de documenten opmaken om een screening door VDAB te starten.

Is het nog te moeilijk om aan de slag te gaan omdat er psychologische problematieken zijn, omdat je geen kinderopvang hebt of omdat er andere moeilijkheden zijn? Ook dan kan je terecht bij jouw trajectbegeleider om je hierin verder te helpen.