Woonbegeleiding

WoonEnergieloket 

Bij de consulenten kan je als inwoner (zowel huurder, verhuurder, eigenaar of andere) terecht voor gratis advies en informatie over:

  • Premies en andere voordelen voor (ver)bouwen, (ver)kopen, (ver)huren
  • Duurzaam, ecologisch en energiebewust wonen
  • Levenslang en aanpasbaar wonen
  • Betaalbaar wonen
  • Sociaal huren, sociaal kopen en sociaal lenen
  • Discriminatie op de huurmarkt

Om je sneller te kunnen helpen met vragen over premies, neem je best volgende documenten mee naar het spreekuur van de consulent:

  • facturen en/of offertes
  • Meest recente aanslagbiljet van de personenbelastingen
  • Identiteitskaart met pin-code

Breng indien van toepassing en bij vermoeden van relevantie het volgende mee: bewijs verhoogde tegemoetkoming, attest handicap FOD Sociale Zekerheid, bewijs sociaal tarief, ...

Indien je vragen hebt over je energiefactuur, of je wil een V-test laten uitvoeren, breng dan zeker je meest recente eindfactuur van elektriciteit en/of gas mee.

Het je vragen over (ver)huren? Breng dan de huurovereenkomst mee! Ter verduidelijking van de situatie kan je ook volgende documenten meenemen: opzegbrief, schriftelijke ingebrekestellingen, ...

Je kan altijd een afspraak maken met het WoonEnergieloket via 0496 25 85 17 of 
WoonEnergieloket.bierbeek@igo.be.
Neem zeker eens een kijkje op de website van IGO waar je meer info kan terugvinden.

Begeleiding 

Technisch advies op maat

De technisch adviseurs van het woonproject geven informatie over de woningkwaliteitsnormen zoals deze door de Vlaamse overheid bepaald zijn en voert ook vooronderzoeken uit na melding en in het kader van ongeschikt- en onbewoonbaarheidsverklaringen. Op die manier wordt getracht om de veiligheid, gezondheid en algemene kwaliteit van woningen in de gemeenten binnen het woonproject op peil te houden. De technisch adviseur kan je ook advies geven over duurzaam, ecologisch en energiebewust wonen of je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde organisaties.

De technisch adviseurs kan je contacteren via woningkwaliteit.bierbeek@igo.be of 0471 24 41 00

Leegstand en verwaarlozing voorkomen

Bierbeek wil langdurige leegstand en verwaarlozing voorkomen en aanpakken door eigenaars aan te moedigen hun woning of gebouw opnieuw in gebruik te (laten) nemen.

Er is sprake van een leegstaande woning wanneer er gedurende 12 opeenvolgende maanden geen bewoning is. Bij een gebouw wordt gedurende 12 opeenvolgende maanden minstens 50% van de oppervlakte niet gebruikt volgens de bestemming van het gebouw om van leegstand te spreken.

Er is sprake van een verwaarloosde woning of gebouw wanneer er sprake is van verval en waterinsijpeling.

Deze leegstaande en verwaarloosde woningen en gebouwen worden opgenomen in het register van de gemeente. Bierbeek heeft een gemeentelijke heffing op leegstaande woningen en gebouwen. Dit wil zeggen dat je kan worden belast op de langdurige leegstand van je woning of gebouw.

Voor meer informatie kan je bij de leegstandsconsulent terecht - 0496 25 85 23 - leegstand.bierbeek@igo.be.

Renovatiebegeleiding

Naast het woonproject krijgt Bierbeek ook ondersteuning van een renovatiebegeleider: Bert Baes adviseert en ondersteunt inwoners bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het laten isoleren en plaatsen van ramen, een condensatieketel, zonnepanelen of een warmtepomp.

Bert Baes is meestal op donderdagvoormiddag in het gemeentehuis. Meer info of een afspraak maken met Bert Baes kan via 0496 27 85 33 - bert.baes@igo.be.