Modelboerderij Zoötechnisch Centrum

In 1928 werd aan de achterzijde van het domein Salve Mater een boerderij opgericht die voorzag in de levensbehoefte van de kliniek Salve Mater. Vanaf 1941 werd deze uitgebouwd tot een volwaardig Zoötechnisch onderzoekscentrum van het departement Bio-ingenieur van de Universiteit van Leuven met labo's, leslokalen, stallen en proefopstellingen. In 1968 werd de boerderij eigendom van de KULeuven en breidde deze uit met 70 ha weiland en akkers tussen Lovenjoel en Korbeek-Lo (Caluwaerts-hoeve) en er onderzoek deed naar verbetering van de kweek van runderen, schapen en kippen.

In 2020 veranderde het Zoötechnisch Centrum zijn naam in TRANSfarm. Onderzoekers kunnen in het centrum op zoek gaan naar duurzame toepassingen voor restproducten uit de landbouw om tot een circulaire keten te komen. In het centrum lopen ook onderzoeken naar de verbetering van sojateelt, duurzame veeteelt en ecologische aquacultuur. Momenteel worden extra stallen gebouwd en ondergaan de (oude) gebouwen een grondige renovatie.

Ligging: Bijzondere weg 10-12, Lovenjoel

Bereikbaarheid:

  • openbaar vervoer - bus 8 en bus 380 Tiensesteenweg - halte 'Bijzondere weg'
  • met de fiets: nabij fietsknooppunt 94
  • met de wagen: via E 40, afrit Haasrode, de N25 volgen en rechtsaf naar de N3 (Tiensesteenweg) – deze volgen tot Lovenjoel
  • parking op het Dorpsplein of in de Stationsstraat

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/214813

https://set.kuleuven.be/over-ons/groepsdiensten-en-faciliteiten/transfarm