Watertoren van Bierbeek

In groot-Bierbeek is geen enkel bouwwerk meer herkenbaar dan de watertoren. Hij staat dan ook op een hoogte van 103,6 meter, bijna het hoogste punt van de gemeente.
De watertoren werd gebouwd in 1969 door de Ateliers de Construction de Jambes (Namur) en kostte toen 5,7 miljoen Belgische franken (140.000 euro).
De bolvormige watertoren heeft een inhoud van 500 m³ en is 29 meter hoog, de talloze antennes op de koepel niet meegerekend... Hij bedient naast Bierbeek ook Pellenberg-kliniek, een deel van Kessel-Lo (Trolieberg), Lubbeek (hoog net), Blanden, Haasrode en Lovenjoel.

In 1993 werd hij grondig gerenoveerd en werd de typische mondiale schildering er op aangebracht. Enkele jaren later werd hij gebruikt in het nieuwe logo van onze gemeente, waarbij het gemeentebestuur zijn bekommernis voor een duurzame en solidaire wereld wil uitstralen.

Via het internet kwam Bierbeek in contact met dhr. Eber Ohlsson uit Zweden. Hij is gepensioneerd werknemer van de Zweedse watermaatschappij en verzamelt foto's en andere bijzonderheden over watertorens in geheel Europa. Je vindt de hele collectie op zijn website www.eber.se . Hij was zo vriendelijk om ons de foto hieronder toe te sturen van de watertoren in Bjärnum (Zuid-Zweden) die als twee druppels water(toren) op de onze lijkt.

Ligging : Neervelpsestraat z/n - Bierbeek

Contact: eigendom van de Watergroep - 02 238 96 99 - www.dewatergroep.be 

Monument: geen monument

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: tussen fietsknooppunten 96 en 92
  • openbaar vervoer: halte Bovenheide van bus 8
  • met de auto: via E 40, afrit Haasrode of Boutersem, richting Bierbeek volgen – via N 3 Leuven-Tienen, in Lovenjoel, richting Bierbeek volgen
  • Je kan parkeren aan de Neervelpsestraat
  • De watertoren is niet toegankelijk voor rolstoelen (wenteltrap)

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/307079