Vaccinatie

Vaccinaties zijn een belangrijk middel in de strijd tegen gevaarlijke infectieziekten. Dankzij uitgebreide vaccinatie in het verleden komen infecties zoals pokken en kinderverlamming niet meer voor in België. Andere ziekten zoals mazelen, difterie en sommige vormen van hersenvliesontsteking komen veel minder voor dan vroeger.

Vaccinatie is momenteel alleen nog verplicht voor polio. Of bij reizen naar landen en streken waar gevaarlijke en besmettelijke infectieziekten voorkomen.

Toch heeft de Hoge Gezondheidsraad een vaccinatievoorstel op basis van medisch-wetenschappelijke en epidemiologische gegevens. Je vindt hierover alle info op www.laatjevaccineren.be.
 
Alle vaccins in het vaccinatieprogramma worden via overheidsopdrachten aangekocht en gratis ter beschikking gesteld van alle vaccinatoren: huisartsen, kinderartsen, Kind en Gezin, Centra voor Leerlingenbegeleiding, ...
  • De vaccins van het basisvaccinatieschema voor kinderen en jongeren maken onderdeel uit van de vaccins van het vaccinatieprogramma. Het basisvaccinatieschema bevat de aanbevolen vaccinaties die kinderen en jongeren krijgen om optimaal beschermd te zijn tegen bepaalde infectieziekten.
  • Voor volwassenen biedt de Vlaamse overheid via het vaccinatieprogramma ook gratis vaccins voor de herhalingsinentingen tegen difterie, tetanus en kinkhoest aan.
  • Voor bewoners van woonzorgcentra biedt de Vlaamse overheid gratis het griepvaccin aan. Meer info over griepvaccinatie.