Sint-Lambertuskerk Lovenjoel

Uit oude geschriften is bekend dat er vroeger een kapittel was in Lovenjoel. Deze behoorde toe aan de kapittel van Celles, en later Visé. De juiste datum dat het patroonschap afgeschaft werd, is onbekend. In de 15de eeuw werd een nieuwe gotische kerk gebouwd, waarvan alleen het onderste gedeelte van de kerktoren overbleef. De kerk ligt centraal tussen het kasteel van de heren de Spoelberch in het Groot Park en het Felixhof in het Klein Park. 

In 1853 werd de oude kerk afgebroken, behalve het onderste gedeelte van de toren. De neo-gotische kerk, ontworpen door architect Alexander van Arenbergh, werd ingewijd in 1854. Opvallende meubilairstukken zijn 2 renaissance biechtstoelen, de marmeren grafsteen van de heren de Spoelberch en het orgel dat als monument erkend werd. Hiernaast zijn er twee schilderijen, waaronder ‘Sint-Joris en de draak’ van P.J.Verhaegen. De kerk werd binnen het dorpsgezicht van Lovenjoel geklasseerd in 1994.

Naast de kerk bevinden zich de pastorij (vernield in 1914 maar heropgebouwd), 2 grafstenen van de heren de Spoelberch en het oorlogsmonument.

Ligging : Stationsstraat z/n, Lovenjoel

Contact: via het parochiesecretariaat - 016 46 01 85

Monument : erkenning 1999 (kerk en pastorie) ; 23/1/1981 (orgel)

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: tussen fietsknooppunten 86 en 92
  • openbaar vervoer: bus 8 stopt in de Stationsstraat
  • met de wagen: via E 40, afrit Haasrode, de N25 volgen en rechtsaf naar de N3 (Tiensesteenweg) – deze volgen tot Lovenjoel, richting Bierbeek volgen
  • er is parking op het Dorpsplein of in de Stationsstraat
  • toegankelijk voor rolstoelen via zijingang

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41574

Werkgroep Walter, Twaalf parochies in de kijker; 125 jaar dekenaat Bierbeek – hulde aan de zalige Walter van Bierbeek, uitgave parochieraad 1998 – 208 blz (uit te lenen in de bibliotheek