Sint-Hilariuskerk Bierbeek

De Sint-Hilariuskerk dateert uit de 12de eeuw en is een van de best bewaarde voorbeelden van de overgang van de romaanse naar de gotische stijl.

De basis van de massieve westertoren, het schip en het koor dateren van de 2de helft van de 12 de eeuw. De kerk maakte deel uit van het kapittel van Bierbeek, dat de heren van Bierbeek schonken aan de abdij van Saint-Nicaise van Reims. Van de oude Benedictijnerpriorij zijn geen restanten bewaard, behalve de scheidingsmuur tussen de pastorij en de parochiezaal.
De kerk is opgetrokken in de voor onze streek typische Gobertange-zandsteen.

De klokkenverdieping van de westertoren is heropgebouwd in baksteen in 1808, de uitspringende dwarsbeuken en de zijbeuken dateren uit de periode 1900-1910.

In deze dwarsbeuken staan twee barokke biechtstoelen uit 1684. Nog opvallend in het meubilair zijn een gotische doopvont (1544), het prachtig gerestaureerde Robustelly-orgel (1775) en de oude grafstenen van prior G. Lelarge (1556), N. Lelarge (1547), pastoor Schandeleyns (1663) en ridder d’Udekem (1547).

Naast de kerk staat de pastorij, gebouwd in 1648 en verbouwd in 1875. Achter de pastorij bevindt zich de oude (16de eeuw) scheidingsmuur van het priorijdomein en opvallende laatgotische poort.

In de omgeving staat ook een herdenkingsplaket van de Zalige Walter van Bierbeek. Deze telg van het adellijk geslacht van de heren van Bierbeek trad na een carrière in het leger in het klooster van Hemmerod (1183) en werd zalig verklaard in 1937. Op de begraafplaats bevindt zich een oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en aan de voet van de (geklasseerde) kerkhofmuur een tweede oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De kerk is opgenomen in een totale klassering van de hele Bierbeekse dorpskern.

Ligging : Dorpsstraat 26, Bierbeek

Contact: de kerk is niet open. Je kan voor een bezoek contact opnemen met het parochiesecretariaat - 016 46 01 85 - secretariaat@pzbierbeek.be

Monument: erkenning 19/01/1944 als monument ; erkenning 12/7/2005 van de kerkfhofmuur, pijlers en hekken als monument en als dorpsgezicht.

Bereikbaarheid:

  • met de fiets: nabij fietsknooppunt 96
  • met openbaar vervoer: bus 6, 7 en 8 stoppen in het centrum van Bierbeek
  • met de auto: via E 40, afrit Haasrode of Boutersem, richting Bierbeek volgen – via N 3 Leuven-Tienen, in Korbeek-Lo of Lovenjoel, richting Bierbeek volgen
  • er is parking in de Dorpsstraat of aan de borre
  • de kerk is toegankelijk voor rolstoelen via zijingang

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41529

  • Sint-Hilariusparochie Bierbeek, De Sint-Hilariuskerk van Bierbeek, uitgave parochiale werken 1990 – 207 blz. (uit te lenen in de bibliotheek of te koop in het gemeentehuis)
  • Werkgroep Walter, Twaalf parochies in de kijker; 125 jaar dekenaat Bierbeek – hulde aan de zalige Walter van Bierbeek, uitgave parochieraad 1998 – 208 blz (uit te lenen in de bibliotheek of te koop in het gemeentehuis)