Sint-Antonius-Abtkerk Opvelp

De Sint-Antonius-Abtkerk is een basilicaal gebouw met blinde hoofdbeuk, waarvan de kern Romaanse restanten heeft. Het huidige kerkgebouw werd in 1559 gebouwd, maar verwoest tijdens opeenvolgende godsdienstoorlogen. In 1769 werd het heropgebouwd in classisistische stijl (voltooid in 1772 zoals de steen boven de ingangspoort vermeldt). In de kerk staat oud en waardevol kerkmeubilair, o.a. een barokke preekstoel uit 1665, het altaarstuk in barokstijl (1770) en diverse beelden uit de 16de en 17de eeuw. Het orgel werd als monument erkend in 1981.

De kerk was oorspronkelijk opgedragen aan de heilige Lambertus. Toen Opvelp na de fusie in 1976 bij Bierbeek gevoegd werd, bleek er een probleem want ook in Lovenjoel stond een Sint-Lambertuskerk. De kerk kreeg dan Sint-Antonius-Abt als patroonheilige.

De naastgelegen pastorij dateert van 1780 en werd als voorbeeld van plattelandspastorij als monument geklasseerd. De woning is classicistisch opgebouwd en heeft een merkwaardig koetshuis met korfboogopeningen.
Ook de bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekkenswerk geklasseerd samen met het hele dorpsgezicht.

Ligging : Hoegaardsesteenweg z/n, Opvelp

Contact: de kerk is niet open - voor bezoek neem contact op met het parochiesecretariaat 016 46 01 85

Monument : erkenning 1/12/1999 (kerk en kerkhofmuur) ; 23/1/1981 (orgel)

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: tussen fietsknooppunten 90 en 91
  • openbaar vervoer: bus 6 stopt op de Hoegaardsesteenweg
  • met de wagen: via E 40, afrit Boutersem, richting Neervelp, Opvelp, Bevekom volgen, in Opvelp linksaf richting Meldert – Hoegaarden – via N 3 Leuven – Bierbeek – Hoegaarden
  • er is parking naast de pastorie en de kleuterschool of aan De Velpe

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41554 

Werkgroep Walter, Twaalf parochies in de kijker; 125 jaar dekenaat Bierbeek – hulde aan de zalige Walter van Bierbeek, uitgave parochieraad 1998 (uit te lenen in de bibliotheek)