Het Rachierhof

Aan de rand van het Mollendaalbos ligt een heel oude boerderij, het Rachierhof. Van deze boerderij dateren de eerste gegevens reeds van 1401. Toen was ze eigendom van de abdij van Valduc (Hamme-Mille). Lange tijd bestond het Rachierhof uit lemen gebouwen met bakstenen onderbouw. In 1753 werd een nieuw witgekalkt woonhuis gebouwd, de schuur is 80 jaar jonger (1832). Ondanks enkele nieuwere gebouwen is het grondplan van de hoeve sinds 250 jaar ongewijzigd gebleven. Het pachthof maakte tot 1918 deel uit van het bezit van de hertogen van Arenberg. De boerderij werd uitgebaat door de familie Wackers, tot een tiental jaar geleden.

Momenteel wordt de hoeve gerenoveerd.

Ligging : Oude Geldenaaksebaan 44, Bierbeek

Contact: boerderij is privaat; omgeving is vrij te bezoeken

Monument: erkend sinds 1999

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: in de buurt van fietsknooppunt 90
  • openbaar vervoer: bus 6, 7 en 8 stoppen aan de borre of in Bierbeek centrum; er wacht u een fikse wandeling van 4,5 km
  • met de wagen: via E 40, afrit Haasrode of Boutersem, richting Bierbeek volgen, Bevekomsestraat tot Mollendaal, rechtsaf Weerstedreef – via N 3 Leuven-Tienen, in Korbeek-Lo of Lovenjoel, richting Bierbeek volgen, Bevekomsestraat tot Mollendaal, rechtsaf Weertsedreef
  • Gebruik de parking aan de rand van het bos 'Brise Tout'. De omgeving met het Meerdaalwoud, de uitgestrekte akkers naar Waals-Brabant en de Sint-Bernarduskapel zijn zeer waardevol.

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200115

K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)