Merkwaardige bomen en holle wegen

Op ons grondgebied staan enkele merkwaardige bomen:

Op het kruispunt van de wegen naar Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo stond tot vorig jaar een vrijheidslinde, geplant als 'onafhankelijkheidsboom' omstreeks 1830. Deze veteraanboom werd omwille van veiligheidsredenen vorig jaar verwijderd, maar er werd in 1990 een nieuwe linde naast geplant.

Nog in Bierbeek staat een monumentale linde op het kruispunt van de Middelbosstraat en het zgn. 'Sint-Hilariusgat'. Deze staat al op een 18de eeuwse kaart vermeld, maar het is niet zeker dat het om dezelfde boom gaat. Ook aan het kruispunt in Molensteen (Aarschotsestraat, Velpestraat en Molensteenstraat) staat een zeer oude kruispuntlinde. Rond de Lourdeskapel, gebouwd in 1906, staat een 100 jaar taxushaag in U-vorm omheen de kapel.

In het Groot Park en Klein Park in Lovenjoel staan diverse merkwaardige bomen. Zij zijn soms meer dan 200 jaar oud, want geplant door de familie de Spoelberch.

In Opvelp staat ook een geklasseerde 'meidoorn' die zich decennia lang rond het zgn. 'Moordenaarskruis' gevlochten heeft. Hij bevindt zich vlakbij de Hoegaardsesteenweg ten oosten van Opvelp in een open akker. Het ijzeren 'moordenaarskruis' stond opgericht aan het kruispunt van de Hoegaardsesteenweg en de Moordenaarsweg op de plaats waar vroeger de ter dood veroordeelden uitgeleverd werden aan de gerechtelijke overheid van Tienen.

Tot slot kan je in groot Bierbeek wandelen door kilometers lange holle en trage wegen. Hiervan zijn er een aantal bewegwijzerd (gele naambordjes), maar je mag uiteraard ook zelf op verkenning gaan.

Meer info: DENEEF R, Historische tuinen en parken van Vlaanderen: Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Oud-Heverlee, M&L cahier 9.

Wandelen in Bierbeek, 9 bewegwijzerde wandelingen, te koop (€ 3) in de borre.