Hoeve Denonville

In het pittoreske gehucht Mollendaal, 4 km ten zuiden van Bierbeek, staat de vierkantshoeve Denonville. In 1850 werd het landbouwperceel opgedeeld in 2 stukken, op een daarvan werd een vierkantshoeve gebouwd. Deze hoeve is dan ook vooral omwille van zijn architecturale eenheid uniek, niet omwille van zijn ouderdom. Het gehele complex is opgetrokken binnen een periode van 50 jaar: het woonhuis in 1850, de stallingen en de schuur tussen 1851-1856, andere stallen in 1868-1869 en tot slot een laatste een aantal hokken in 1897.

De eerste eigenaar was de familie Bosmans en via een dochter werd de boerderij eigendom van de familie Denonville, burgemeesters in Bierbeek. De boerderij is nog steeds in gebruik als gemengd landbouwbedrijf.

Ligging : Bevekomsestraat 82, Bierbeek

Contact: privaat eigendom

Monument: erkenning 3/2/2000 als dorpsgezicht

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: vlakbij fietsknooppunt 90
  • openbaar vervoer: bus 6, 7 en 8 houden halt aan de borre of in Bierbeek–centrum: fikse wandeling van 4 km
  • met de wagen: via E 40, afrit Haasrode of Boutersem, richting Bierbeek volgen, Bevekomsestraat tot Mollendaal – via N 3 Leuven-Tienen, in Korbeek-Lo of Lovenjoel, richting Bierbeek volgen, Bevekomsestraat tot Mollendaal
  • er is parking op de Bevekomsestraat

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200114 

K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)