Het Schotteshof

Deze hoeve heette vroeger het hof van Herbais, later het hof ter Meren of Schotteshof. In 1611 kreeg ene Theodoor Schotte deze boerderij in bezit, getuige daarvan is het wapenschild boven de ingangspoort. De gesloten hoeve was omgeven door een omheiningsmuur met vierkante poorttoren en schietgaten. Alleen de stallingen dateren nog uit de 17de eeuw, het woonhuis werd in het begin van de 20ste eeuw gerestaureerd.

Schuin tegenover de boerderij lag de Schottesberg of de 'Wijngaard op den tomme'. Dit kan er op wijzen dat de berg een tumulus of grafheuvel is. Achter de hoeve strekken zich ruime weilanden uit tot de Molendaalbeek. Omwille van de landschappelijke waarde werd ook het ruime landschap als dorpsgezicht beschermd.

Ligging : Bergstraat 29, Bierbeek

Contact: de hoeve is privaat; de mooie omgeving is te bezoeken   

Monument: erkenning 1/7/1987 als monument en de omgeving als dorpsgezicht

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: tussen fietsknooppunten 96 en 97
  • openbaar vervoer: bus 6, 7 en 8 stoppen in Bierbeek centrum – wandeling 0,5 km
  • met de wagen: via E 40, afrit Haasrode en Boutersem, tot Bierbeek centrum vervolgens Bergstraat volgen – via N 3 Leuven-Tienen, in Korbeek-Lo of Lovenjoel, richting Bierbeek, vervolgens Bergstraat
  • Parkeren in de Bergstraat, op het dorpsplein of parking de borre (wandeling 0,5 km)

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41538

K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)