Het Bordingenhof

De eerste vermeldingen van het Bordingenhof (of Bordegemhof) dateren reeds van 1389, toen deze boerderij met bijhorende gronden verkocht werd door de abdij van Villers-la-Ville.

De naam verwijst naar ‘de mensen van Bordo’, waarschijnlijk afstammelingen van de oude Frankische nederzetting op die plaats. Reeds in 1694 staat het grondplan vast. Het huidige woonhuis en de stallingen dateren echter van 1724, de nieuwe schuur van 1762. Bijzonder kenmerk is het imposante poortgebouw met duiventil. Naast de hoeve staat een bakhuis.

Het prachtig gerestaureerde Bordingenhof is daarmee een typevoorbeeld van een monumentale Brabantse vierkantshoeve en werd dan ook samen met de ruime omgeving (o.a. vallei van de Molendaalbeek) geklasseerd in 2000.

Ligging : Bevekomsestraat 47, Bierbeek

Contact: de hoeve is privaat; de omgeving is te bezoeken   

Monument: erkenning 13/6/2000 als monument en omgeving als dorpsgezicht

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: tussen fietsknooppunten 96 en 90
  • openbaar vervoer: bus 6, 7 en 8, afstappen aan de borre of in Bierbeek centrum – wandeling 0,5 km
  • met de auto: via E 40, afrit Haasrode en Boutersem, tot Bierbeek centrum vervolgens Bevekomsestraat – via N 3 Leuven-Tienen, in Korbeek-Lo of Lovenjoel, richting Bierbeek volgen, in centrum Bevekomsestraat volgen
  • Parkeren op de Bevekomsestraat of op parking de borre – wandeling 0,5 km
  • Tip: neem vanaf Bierbeek centrum het 'Kalverwegje' dat langs de beek loopt en je komt aan de achterkant van de hoeve uit. Het Kalverwegje is bij goed weer toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200109

K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)