Werken Korbeek-Losestraat en Bierbeekstraat

Gemeente Bierbeek vernieuwt sinds 23 januari 2023 de Korbeek-Losestraat en Bierbeekstraat. We leggen veilige fietspaden aan en ook de rijweg wordt mee vernieuwd. Dat moet de veiligheid voor alle weggebruikers gevoelig verbeteren.

Op de hoogte blijven van deze weken? Dat kan via deze nieuwsbrief. 
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Situering 

De projectzone omvat de volledige Korbeek-Losestraat en een gedeelte van de Bierbeekstraat. De projectzone beslaat ongeveer 2,5 kilometer: vanaf de Parkstraat tot aan de Eikeboomlaan.

Wat houden de werken in?

 • Aan beide zijden van de rijweg komen comfortabele fietspaden, elk van 1,80 meter breed.
  • De fietspaden worden verhoogd aangelegd in rode beton.
  • Enkel op de Bierbeekstraat, tussen Krijkelberg en Eikeboomlaan, leggen we fietssuggestiestroken aan wegens gebrek aan ruimte. In deze zone worden de voetpaden mee vernieuwd.
 • De volledige rijweg krijgt een nieuwe toplaag in asfalt.
 • De 6 kruispunten in de projectzone worden vernieuwd en krijgen een onderscheidende verharding in uitgewassen beton.

Timing & fasering

De werken worden in enkele deelfasen uitgevoerd en duren vermoedelijk tot eind 2023. Uiteraard kan slecht weer deze timing nog beïnvloeden.

De huidige planning

Het is zomer! Aannemer Deckx gaat met bouwverlof vanaf zaterdag 8 juli tot en met zondag 30 juli. In die periode zal er minder activiteit zijn in de werfzone. We laten de werf zo netjes en veilig mogelijk achter. In zone 2 wordt tijdens het bouwverlof wel verder gewerkt door de nutsbedrijven. Hieronder lees je een update per zone.

Zone 1 (tussen Hoogstraat en de brug van de snelweg)

De afgelopen weken en maanden werd hard gewerkt aan de nieuwe infrastructuur in zone 1. De nieuwe rijweg en fietspaden in beton zijn hier zo goed als klaar, enkel de toplaag asfalt ontbreekt nog. Die volgt later, samen met de toplaag asfalt in de rest van de werfzone.

Ook de inritten van de woningen worden nog verder aangewerkt. De zone blijft wel ingekleurd als werfzone tot het einde van de werken, en is dus enkel toegankelijk voor lokaal verkeer.

Zone 2 (tussen Herpendalstraat en Krijkelberg)

Ook in zone 2 kreeg de nieuwe rijweg ondertussen al vorm. De toplaag asfalt ontbreekt ook hier en de fietspaden moeten nog worden aangelegd.

Voor we aan de fietspaden kunnen starten, moeten de nutsmaatschappijen de woningen in zone 2 nog verder overkoppelen op het nieuw aangelegde elektriciteitsnet. Om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, werkt de aannemer van de nutsmaatschappijen hieraan verder tijdens het bouwverlof.

De aanleg van de fietspaden in deze zone volgt aansluitend, vermoedelijk vanaf begin september.

Zone 3 (Bierbeekstraat tot Eikeboomlaan)

In zone 3 moeten de werken nog starten. Vanaf woensdag 9 augustus start aannemer Deckx met het bouwrijp maken van deze zone. De oude fiets- en voetpaden, bermen en zijkant van de rijweg worden opgebroken zodat de nutsbedrijven hier aan de slag kunnen gaan. Opritten van woningen worden met steenslag toegankelijk gemaakt.

De nutsbedrijven starten hier op 21 augustus met de aanleg van nieuwe kabels en leidingen. Hun werken duren tot midden oktober.

Wat is het bouwrijp maken van de projectzone? Dat betekent dat struiken, verhardingen, teelaarde en andere obstakels in de bermen van de projectzone worden verwijderd. Zo kunnen hierna de nutsleidingen geplaatst worden tussen buitenkant van de rijweg en de rooilijn (perceelgrens openbaar domein met privé).

Hinder en omleidingen

De werfzone (zone 1 en zone 2) is afgesloten voor alle verkeer. Zowel het gemotoriseerd verkeer als het fietsverkeer volgen een omleiding.

Gemotoriseerd verkeer

 • Omleiding in twee richtingen via de Parkstraat, Meerdaalboslaan (N25), Tiensesteenweg (N3) en Bierbeekstraat.

Fietsers

 • Omleiding in twee richtingen via de Merenstraat, Stenenkruis, Technologielaan, Haanhofweg, Wittehoevelaan, Oaselaan, Oudebaan, Vengerstraat en Bierbeekstraat.

Openbaar vervoer

 • Lijn 7 wordt in de 1ste en 2de fase beperkt tot Sint-Kamillus (= eindhalte) in plaats van tot Bistro De Borre.
 • Plan je route op www.delijn.be/routeplanner of check de affiches aan de bushaltes.

Bewoners

 • Buiten de werkuren is plaatselijk verkeer in de werfzone mogelijk zodat bewoners hun woning kunnen bereiken.
 • Tijdens de werkuren is de doorgang beperkt. Volg de richtlijnen van de aannemers.

Vragen?

 • Een antwoord op veelgestelde vragen vind je misschien al in het document onderaan deze pagina.
 • Niet gevonden? Mail je vraag naar openbarewerken@bierbeek.be
 • Bewoners met praktische vragen kunnen terecht bij de werfleiding (meer info lees je in de bewonersbrieven)
 • Er wordt ook een nieuwsbrief verstuurd naar wie de werken graag volgt, maar niet in de buurt woont. Aanmelden kan via deze link (klik hier). De uitgestuurde nieuwsbrieven kan je nalezen via deze link.

Informatiesessie inwoners 19 december

Onderaan deze pagina vind je de presentatie, audio-opname van de infosessie én de plannen.