Het Felixhof Klein Park

Het Felixhof is gegroeid uit het Hof ten Poele, een hoeve die tot landhuis omgebouwd werd. Het ligt in het Klein park ten oosten van de kerk van Lovenjoel op dezelfde as die de kerk met het kasteel van de Spoelberch in het Groot Park verbindt.

Het Hof ten Poele werd reeds vermeld in 1580 en was rond 1700 cijnsplichtig aan het godshuis van Sint-maartensdaal in Leuven. In 1752 wordt het hof openbaar verkocht en komt in handen van de familie de Spoelberch, die het (op enkele jaren na) in bezit houdt tot 1907.

Het huidige Felixhof dateert van het begin van de 19de eeuw en beantwoordt aan het concept 'vivre entre tour en jardin'. Het onderging in 1885 een belangrijke uitzichtwijziging en heeft een neotraditioneel uitzicht met voorzijde naar de kerk en het dorpscentrum gericht.

Na 1907 kwam het domein en het kasteel in handen van de Zusters van Liefde, die rond de Tweede Wereldoorlog begonnen met de bouw van Ave Regina (nu Adem). De poort die zich voor het kasteel bevond, werd verplaatst naar de hoofdingang aan de Stationsstraat, daar in de jaren '70 opnieuw afgebroken en nu gedeeltelijk heropgebouwd op zijn oorspronkelijke plaats.

Het kasteel werd zorgvuldig gerestaureerd en maakt nu deel uit van de zorggroep Adem (vroeger Ave Regina).

Ligging: Klein Park

Bereikbaarheid:

  • fietsroutenetwerk: vlakbij knooppunt 94
  • bushalte bus 8 Keizerstraat of bus 380 Tiensesteenweg, halte Lovenjoel
  • met de auto: N 3 (Tiensesteenweg) volgen tot kruispunt Lovenjoel, parking aan de kerk van Lovenjoel, Stationsstraat

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/215123