De Schrijfwijzen

Ben je een liefhebber van taal en heb je zin in een avond plezier? Dan is dit iets voor jou. Want De Schrijfwijzen is een gevarieerd taalspel, speelser dan het oude bekende dictee. Spelling blijft een onderdeel, maar feitelijk is slechts één alinea een traditioneel dictee. En dat zit niet volgepropt met de meest ongebruikelijke woorden die mijlenver afstaan van het dagelijkse taalgebruik.
Het tweede deel is dan een dictee in spelvorm: door de juiste schrijfwijze te kiezen uit verschillende mogelijkheden sprokkel je letters, waarmee je een zo lang mogelijk woord vormt. Beide onderdelen leveren een winnaar op. Bij gelijk resultaat spelen we verder…
Het mag al duidelijk zijn: dit is een dictee voor een breed publiek. Heb je geen zin om deel te nemen, maar wil je toch komen kijken: ook supporters zijn welkom!

In 2018 speelden wij, gelijktijdig met meer dan 50 andere bibliotheken, de eerste editie van dit Dictee Heruitgevonden. Sinds de tweede editie, in 2019, loopt het spel jaarlijks in meer dan 100 bibliotheken. Op vrijdag 4 oktober 2024 krijg je weer de kans om mee te spelen en spellen.

De Schrijfwijzen wordt gecoördineerd door Creatief Schrijven vzw i.s.m. de deelnemende bibliotheken en De Standaard, naar een idee van bibliotheek Mechelen.