De Schrijfwijzen

Ben je een liefhebber van taal en heb je zin in een avond plezier? Doe dan mee aan 'De Schrijfwijzen. Het Groot Dictee Heruitgevonden'! Want dat is een gevarieerd taalspel, speelser dan het oude bekende dictee. Spelling blijft een onderdeel, maar feitelijk is slechts één alinea een traditioneel dictee. En dat zit niet volgepropt met de meest ongebruikelijke woorden die mijlenver afstaan van het dagelijkse taalgebruik.
Het tweede deel is dan een dictee in spelvorm: door de juiste schrijfwijze te kiezen uit verschillende mogelijkheden sprokkel je letters, waarmee je een zo lang mogelijk woord vormt. Beide onderdelen leveren een winnaar op. Bij gelijk resultaat spelen we verder…
Het mag al duidelijk zijn: dit is een dictee voor een breed publiek. Heb je geen zin om deel te nemen, maar wil je toch komen kijken: ook supporters zijn welkom!

In 2018 speelden wij, gelijktijdig met meer dan 50 andere bibliotheken, de eerste editie van dit Dictee Heruitgevonden. De tweede editie, in 2019, liep al in meer dan 100 bibliotheken.
In dit coronajaar 2020 zal dit Groot Dictee niet plaatsvinden in onze bib. Wij zien voorlezer, juryleden en deelnemers liever niet gemuilkorfd. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en deelnemen in de bib van Leuven.

(De Schrijfwijzen wordt gecoördineerd door Creatief Schrijven vzw i.s.m. de deelnemende bibliotheken en De Standaard, naar een idee van bibliotheek Mechelen).