De Katspoelhoeve

De oudste beschrijving van het Katspoelhof dateert van 1429. Het woonhuis en de stallingen zijn meer dan 200 jaar oud (1767) maar later werden nog stallen bijgebouwd. Het Katspoelhof is goed bewaard gebleven en is in bedrijf geweest tot 10 jaar terug. De hoofdingang, oorspronkelijk aan de zijde van de Neervelpsestraat, werd later verlegd naar de Katspoelstraat, die van bedding veranderde toen de autosnelweg aangelegd werd. Momenteel wordt de Katspoelhoeve grondig gerenoveerd.

Het landschap rondom de boerderij is ook beschermd, maar wordt grotendeels ontsierd door de E 40 en meer recent door de HST-lijn, die hier in een speciale constructie naast de hoeve doorloopt.

Ligging : Katspoelstraat 4, Bierbeek

Contact: privaat; de omgeving kan je vrij bezoeken   

Monument: erkenning KB 2/8/1993 als monument en als dorpsgezicht

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: tussen fietsknooppunten 92 en 98
  • openbaar vervoer: bus 8 stopt aan Bremt kapel; vandaar de Katspoelstraat volgen, de wandeling is meer dan 1 km
  • met de wagen: via E 40, afrit Boutersem, richting Neervelp, vervolgens eerste straat rechts Katspoelstraat – via N 3 Leuven-Tienen, in Lovenjoel, richting Bierbeek volgen, aan rond punt Bremt kapel linksaf Katspoelstraat
  • Parkeren kan aan de Katspoelstraat
  • De toegangsweg is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens

Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41550

K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)