De Brabantse Pijl Cycling Route

Nieuwe route voor sportieve fietsers

Toerisme Vlaams-Brabant, Flanders Classics en WSC Rode Sportief lanceren ‘De Brabantse Pijl Cycling Route’. Deze nieuwe route voor sportieve fietsers is 98 km lang en brengt hen langs de mooiste landschappen van het Dijleland.

“Dapper vechten tegen de wind in open veld, dan met een vaart naar beneden om aan de overzijde van de vallei recht op de trappers de helling te overwinnen. Daveren over kasseistroken, de frisse bosgeur opsnuiven en een spurtje trekken naar het volgende dorp. Dat is De Brabantse Pijl Cycling Route in een notendop”, zegt een trotse Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. 

In het Hageland zijn er met de Sven Nys Cycling Route en de Eddy Merckx Cycling Route al twee wielerroutes in de voetsporen van Vlaams-Brabantse wielericonen. Met De Brabantse Pijl Cycling Route kunnen de wielertoeristen, dankzij de investering van 20.000 euro door Toerisme Vlaams-Brabant, in de Groene Gordel nu ook genieten van de heroïsche passages van een echte voorjaarsklassieker. 

Deze nieuwe fietsroute is een samenwerking met WSC Rode Sportief en Flanders Classics, de organisatoren van De Brabantse Pijl. Traditioneel staat de wedstrijd midden april op het programma en is ze de afsluiter van de 6 Flanders Classics voorjaarsklassiekers. Met haar pittige parcours tekent ze de overgang van de kasseienkoersen naar de klimklassiekers. 

“Uiteraard zijn wij trots dat De Brabantse Pijl nu, naast de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem, ook haar eigen route krijgt”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. “Het is zonder twijfel een uitdagende rit, want de Druivenstreek staat bekend om z’n golvende wegen. Schavei, Ijskelderlaan, Hagaard, Herstraat, … Het is maar een greep uit de gekende hellingen rond Overijse die deze wedstrijd kleuren. Mooi dat het grote publiek nu jaar in jaar uit kan genieten van deze klimklassieker”.

“Deze nieuwe fietsroute is zonder twijfel een aanwinst voor de streek”, zegt Marc Vettori, voorzitter van WSC Rode sportief. “Het toerisme zal hier de vruchten van plukken, maar onze wedstrijd zeker ook. Dit soort initiatieven komt onze naamsbekendheid alleen maar ten goede. Toeristen maken op een recreatieve manier kennis met de streek én met onze koers. Wij kunnen hier alleen maar fier op zijn”.

Praktisch

  • Deze sportieve fietsroute is 98 km lang, goed voor 1.033 hoogtemeters.
  • Starten kan aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee of op het stationsplein in Overijse.
  • De route is bewegwijzerd, maar men kan ook de gpx-coördinaten downloaden.
  • Het traject van de route loopt over Oud-Heverlee, Korbeek-Dijle, Leefdaal, Duisburg, Vossem, Tervuren, Eizer, Huldenberg, Sint-Agatha-Rode, Huldenberg, Overijse, Tombeek, Ottenbrug, even de taalgrens over naar Pecroz, Nethen, Beauvechain en via Opvelp terug naar Oud-Heverlee. 

Route en overzicht

Downloadbaar via onderstaande link.