Brandveiligheid

Vuur is een van de oerelementen en de hele geschiedenis lang aangewend als noodzakelijk hulpmiddel van de mens. Nochtans is vuur ook gevaarlijk. Jaarlijks zijn er meer dan 10.000 branden en zij zorgen voor veel materiële schade, voor gewonden en zelfs voor doden.

De meeste mensen weten dat zij bij brand het noodnummer 100 of 112 moeten bellen.

Vanaf 2017 is er ook een nationaal nummer voor niet-dringende oproepen naar de brandweer: 1722. Doel is dat de dringende oproepen op 112 een voorkeurbehandeling kunnen krijgen. Het nieuwe nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende oproepen n.a.v. incidenten bij noodweer (ondergelopen kelder, omgevallen boom,…) die niet levensreddend zijn en gegeven de omstandigheden (noodweer) bovendien niet direct mogelijk zijn.

Belangrijk :

  • Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt. Bel 1722 als je oproep niet dringend is.
  • Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.
  • De brandweer doet al het mogelijke om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.
  • Als je brandweerzone over een e-loket of rechtstreeks telefoonnummer beschikt, kan je daar ook terecht om een brandweerinterventie voor wateroverlast en/of stormschade aan te vragen.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom kan je hieronder (op aparte pagina's) een aantal interessante tips lezen over brandpreventie, over de preventie van CO-vergiftiging en over het omgaan met gevaarlijke producten.

Bierbeek werkt samen in de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant - tel: 016 31 72 11. Daar kan je terecht voor nog meer informatie of met andere vragen.

Brandweerpost Leuven - Terbankstraat 20 - 3001 Leuven (administratie open alle werkdagen 9 - 12 u en 14-16 u.)

  • tel. alarmlijn: 016 22 33 33 - brandweerpost.leuven@hvzoost.be
  • tel. administratie en preventie: 016 31 72 11 - brandpreventie@hvzoost.be
  • tel. administratie hulpcentrale: 016 31 72 91
  • fax: 016 22 02 89

De brandweer komt bij brand of bij ongeval, maar helpt ook bij de bevrijding van iemand die opgesloten is (in een lift, in een machine), bij lekkage van schadelijke stoffen of stoom, bij een oververhitte verwarmingsketel, voor het leeglopen van ondergelopen kelders of voor het verwijderen van bijenzwermen en wespennesten. Je kan ook advies inwinnen over brandpreventie, over CO-preventie, e.d. Sommige diensten zijn te betalen.

Je vindt ook meer informatie op www.besafe.be, de website van het Vast Secretariaat voor Preventiebeleid .