Beveiliging van je woning

Inbraken in woningen: als je er zelf mee geconfronteerd wordt, betekent een inbraak of diefstal meestal een grondige verstoring van de privacy, in de gemoedsrust van mensen en het brengt soms een hele hoop financiële ellende met zich mee...

Daarom moeten we er samen zorg voor dragen dat onze samenleving veiliger wordt en dat mensen met kwade bedoelingen er niet of minder snel in slagen om deze ten uitvoer te brengen. Ook jij kan daaraan meewerken, want jij bent de eerste schakel! Daarom geeft de lokale politie hierbij enkele tips i.v.m. woningbeveiliging. Ook biedt de lokale politie je een registratieformulier aan en een formulier voor vakantietoezicht. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Onze politiezone heeft een diefstalpreventieadviseur. Meer info over diefstalpreventie op www.diefstalpreventieadviseur.be of www.besafe.be. Je vindt meer info over het certificaat 'inbraakveilig' op www.certificaatinbraakveilig.be.

Tips woningbeveiliging

Je hoeft geen grote werken en dure ingrepen te doen om je woning te beveiligen. Er bestaan immers drie soorten maatregelen:

  • organisatorische maatregelen: vaak erg goedkoop, want gezond verstand gebruiken
  • bouwkundige maatregelen: iets duurder, maar perfect om deuren en ramen aan te passen
  • elektronische maatregelen: een dure alarminstallatie.
Meer info over woningbeveiliging in de bijgaande folder (pdf).

Let op voor inbrekers en oplichters

Het profiel van een doorsnee-inbreker of oplichter : vaak wordt er immers ’met list‘ ingebroken, als de inwoner aanwezig is. Daarom let op en hang niet de held uit.
Meer info in de bijgaande folder over dieven en oplichters (pdf).

Registratiekaart

Als je ooit slachtoffer wordt van een inbraak, zal de politie je eerst bevragen WAT er gestolen is.
Daarvoor is het belangrijk dat je goed weet wat je eigendommen zijn. De lokale politie Lubbeek biedt je een registratiekaart aan, waarop je alle kenmerken van je tv, cd-speler, laptop, videocamera, diamenten, schilderijen, enz... kan noteren. Vergeet ook niet je documenten (identiteitskaart, paspoort, SIS-kaart, bankkaart, kredietkaart,...) te noteren!
Je vindt deze registratiekaart onderaan de pagina.

Nog enkele extra tips:

  • Maak van je waardevolle voorwerpen ook een foto en bewaar deze samen met de registratiekaart
  • Je kan er ook voor kiezen om je voorwerpen te merken met een onwisbare stift
  • Tot slot: stel je waardevolle voorwerpen niet tentoon - d.w.z. niet al te opvallend en zichtbaar van buitenaf

Afwezigheidstoezicht op je woning

Wanneer je met vakantie gaat, zelfs maar voor enkele dagen, zorg je er best voor dat je woning of eigendom niet zomaar onbeheerd achter blijft. Vraag aan familie of vrienden om regelmatig (liefst dagelijks) de brievenbus te ledigen. Verwittig ook de melkman en de bakker of andere diensten. Vraag aan de buren om een oogje in het zeil te houden en te helpen om je woning een bewoonde indruk te geven (tijdig gras maaien, rolluiken niet constant aflaten). Op je antwoordapparaat of je e-mailserver blijf je vaag wat betreft de reden van je afwezigheid. Kortom, je doet er alles aan om te voorkomen dat een dief jouw woning kiest. Onderaan vind je een checklist voor je je woning verlaat.

Ook de lokale politie kan je helpen: vraag vakantietoezicht aan bij de lokale politie.
Wat mag je verwachten? De politie zal jouw eigendom extra in de gaten houden. Een patrouille zal meer frequent in de buurt toezicht houden en een rondgang langs de woning doen om te zien of alles OK is. Via een berichtje in de bus informeert de politie je over de momenten van toezicht.
Uiteraard kan de politie niet garanderen dat het vakantietoezicht de inbrekers uit je woning zal weghouden. Maar de politie zal samen met u proberen om het risico zo veel mogelijk te verkleinen.

Je kan vakantietoezicht aanvragen door het formulier 'afwezigheidstoezicht' (pdf) te downloaden en te bezorgen in het plaatselijk wijkcommissariaat.

Wat te doen na diefstal?

Toch slachtoffer geworden van diefstal? Wat te doen bij een diefstal in uw woning?
Bel onmiddellijk het nummer 101 (dispatching federale politie) of 016 63 43 63 (hoofdkantoor lokale politie). Een interventieploeg zal je oproep beantwoorden en zo snel mogelijk ter plaatse komen.

Wat moet je zeker vermelden bij een eerste telefonisch contact ?

  • WAT gebeurde er?
  • WANNEER?
  • WAAR?
  • Zijn er GEWONDEN?
  • Beschrijving van VOERTUIGEN (kleur, merk en/of nummerplaat)?
  • Beschrijving van VERDACHTE PERSONEN ( man/vrouw, lengte, uiterlijke kenmerken, ...)
  • Waren er WAPENS in het spel?

Wat te doen bij diefstal van officiële documenten of bankdocumenten ?

Bij verlies, vernietiging of diefstal van je identiteitskaart, paspoort, rijbewijs, het inschrijvingsbewijs, nummerplaat, gelijkvormigheidsattest van je wagen of jachtvergunning of wapenvergunning, moet je direct aangifte doen bij de plaatselijke politie. Laat al je documenten blokkeren door te bellen naar Doc Stop 00800 2123 2123.

Bij diefstal van je bankkaart(en) of kredietkaart(en) doe je ook direct aangifte. Verwittig ook onmiddellijk je bankinstelling via Card Stop 070 344 344. Dit nummer is 24 uur op 24 uur te bereiken, ook vanuit het buitenland. Bij aangifte moet je de nummers van de kaarten en de rekeningnummers kunnen meedelen. Noteer ze dus ergens.

Opgelet: NOOIT je codes noteren en zeker niet samen met je kaart bewaren!

Slachtofferonthaal

Slachtoffers kunnen voor meer informatie over hun rechten terecht bij het Justitiehuis - Bondgenotenlaan 116 bus 3 - 3000 Leuven - tel: 016 30 14 59 (open dinsdag 16 u - 18.30 u woensdag 13.30 u - 15.30 u donderdag 9 u - 11 u en na afspraak).

Wil je als slachtoffer psychologische bijstand? Richt je tot het CAW Regio Leuven – tel: 016 21 01 03 - slachtofferhulp@cawleuven.be.

Je vindt ook meer informatie op de website van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken www.besafe.be.