Het Wilderhof

Het Wilderhof is gelegen langs de Molendaalbeek en was vroeger één van de oudste heerlijkheden van Bierbeek, van de heren van Wilder. Al in 1467 werd de hoeve van het Wilderhof verpacht, zo staat te lezen in een pachtcontract, bewaard in de schepenbanken van Leuven. In 1483 werd het aangekocht door de abdij van Villers-la-Ville en uitgebaat als brouwerij. Drie eeuwen later (1760) werd het verkocht en werden de gebouwen in vierkantvorm gegroepeerd rond het erf met een toegangstoren. Het complex werd geheel omringd door een gracht.

Na de afbraak van de schuur en de stallingen in 1892 bouwde de nieuwe eigenaar, Leo Stroobants, een Leuvense handelaar en schepen van de stad, een nieuw woonhuis. Dit liet hij in 1906 nogmaals vergroten, resultaat daarvan is het “Kasteel”.

Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw deden sport en tennis hun intrede op het Wilderhof. Er werden tennisterreinen aangelegd en zelfs een voetbalveld. Tot 2015 kon je ook indoor tennissen in een opblaasbare hal. Nu zijn er alleen nog tennisvelden outdoor in een prachtig park.

Ligging : Dreefstraat 17 a, Bierbeek

Contact: het kasteeltje zelf is privaat ; het tenniscentrum is semi-publiek

Monument: erkenning 1982

Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid

  • met de fiets: in de buurt van fietsknooppunt 86
  • openbaar vervoer: bus 7 stopt in de Korbeek-Losestraat; wandeling van 1 km
  • met de wagen: via E 40, afrit Haasrode, richting Korbeek-Lo volgen, afslaan Dreefstraat – via N 3 Leuven-Tienen, in Korbeek-Lo richting Bierbeek volgen, afslaan Dreefstraat. Er is parking aan het terrein

Meer info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300739

K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)