75 jaar Bierbeeks Sportcomité

Binnenkort is het weer Bierbeek kermis. Naar goede gewoonte organiseert het Bierbeeks Sportcomité drie wielerwedstrijden en dat doen ze al 75 jaar lang. In mei 1947, tijdens de kleine kermis in Bierbeek, schoot het organiserend comité opnieuw in actie na de moeilijke
oorlogsjaren. Voor de kermiskoers daagde slechts 1 renner op. Men betaalde deze prompt het startgeld terug en de organisatoren gaven er de brui aan.

Nieuwe sportcomiteit

Diezelfde avond reden Henri ‘Rie’ Hendrickx en ‘meester’ Celestin Decoster naar Heverlee om kaas te leveren en ze betreurden het voorval. Om de wielerkoersen nieuw leven in te blazen deden ze een aanvraag bij de Belgische Wielerbond (BWB). Rie Hendrickx werd voorzitter van de nieuwe Sportcomiteit, meester Decoster secretaris. Op de foto zie je ze voor hun Citroën staan, samen met Edgard ‘Garre’ Vangoidsenhoven en Jan Torfs.
Het viertal kreeg een officiële toelating en een inrichtingsvergunning van de BWB. Op 14 september 1947 organiseerde de nieuwe sportcomiteit een eerste wedstrijd van 110 km over Meldert en Hoegaarden naar Tienen en terug. De eerste wielerwedstrijd werd gewonnen door Louis Vandenbergh uit Sint-Pieters-Rode. Een nieuwe traditie was geboren…

Meer dan 500 koersen 

Drie jaar later, in maart 1950, liet de Sportcomiteit Bierbeek haar statuten goedkeuren en een jaar later organiseerde men de eerste profkoers. Er zouden nog 20 profwedstrijden volgen tot 1967. Toen werd het te duur om nog profwielrenners te laten starten.

In 1954 veranderde de vereniging haar naam in Bierbeeks Sportcomité. Er werden niet alleen wedstrijden georganiseerd tijdens de grote kermis, maar ook voor Bremtkermis in augustus en voor geburenkermissen in Mollendaal en aan het Ventjesgat (Ruisbroek). Ook organiseerde men 20 jaar lang, van 1957 tot 1977, een jaarlijks liefdadigheidscriterium ten voordele van Sint-Kamillus. Bij veel wedstrijden fungeerde de legendarische Amand Evers als omroeper.

Momenteel organiseert het Bierbeeks Sportcomité alleen nog koersen voor nieuwelingen (15-16 jaar), junioren (17-18 jaar) en liefhebbers (+18 jaar). Tal van wielrenners, die later bekend werden, fietsten hier als jongeling: Jef ‘Poeske’ Scherens, Eddy Merckx, Frans Verbeeck, Rik Van Linden, Erwin Vervecke, Ludo Dierckxsens, Nick Nuyens, Jasper Stuyven, Bob Jungels, Thibau Nijs… Streekgenoot Jos ‘Jokke’ Wouters won zelfs 7 keer in Bierbeek.

Werken aan sociale cohesie

Sinds 1994 is het Bierbeeks sportcomité een vzw geworden met als drijvende krachten de broers Herman en Guy Vanautgaerden en Herman Vandervelpen.
In 2017 werd n.a.v. de 70ste verjaardag voor het eerst een ‘kasseikoers’ voor junioren georganiseerd. Ook dit jaar is er een primeur: op 22 mei was er voor het eerst een wedstrijd voor Dames Elite, waarbij 20 ploegen zich inschreven. Op 21 augustus zijn er wedstrijden voor U12 (miniemen) en U15 (aspiranten) op een afgesloten parcours aan de Lindeboom-Ventjesgat.
De organisatie van een wielerkoers kost een hoop geld en energie: toelatingen aanvragen, sponsors zoeken, parcours uitzetten, veiligheidshekkens (laten) plaatsen, seingevers briefen, administratie, enz. Gelukkig kan het Bierbeeks sportcomité voor haar 75-jarig bestaan rekenen op een groep hardwerkende vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken en de koers tot een goed einde brengen. Zij stellen zich tot doel om het sociaal weefsel in leven te houden in onze dorpen.

Tijdens Bierbeek kermis zijn er wielerwedstrijden op zondag 12, donderdag 16 en zondag 19 juni. Tijdens Bremtkermis zijn er koersen op 7 en 14 augustus.

www.bierbeekssportcomite.com