Zorgwonen: interview met Betty en haar mama

Gepubliceerd op maandag 19 juni 2023 14.29 u.

Zorgwonen maakt het mogelijk om samen te wonen met ouderen (65-plus) of personen met een handicap, maar toch blijft de gezinssituatie op papier gescheiden van elkaar. Zo zijn er geen negatieve gevolgen voor je uitkeringen aan verbonden. Voor een zorgwoning heb je geen vergunning nodig, er is enkel een meldingsplicht bij de gemeente.

Lees hieronder de positieve ervaring van Betty, kleinzoon Wim en Oma uit Korbeek-Lo.

Betty, de dochter:

“Mijn mama woonde in de stad samen met mijn vader. Jaren geleden werd hun woning aangepast om langer thuis te blijven wonen. Zo hadden zij een verhoogd toilet, een inloopdouche en werd het bed naar beneden verhuisd. Eigenlijk woonden ze een tijdje zoals in een appartement waarbij alles gelijkvloers was. Zo konden ze samen gelukkig in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen.

Na het overlijden van mijn vader bleef mijn moeder verdrietig en alleen achter in de woning. Ik reed elke dag twee keer op en af om mijn moeder mee te helpen verzorgen. ’s Morgens ging ik haar uit bed halen en gaf ik haar een boterham. Ondertussen kwam er nog verzorging om haar te wassen en aan te kleden. ’s Middags ging ik haar ophalen en bracht ik haar mee naar mijn thuis, zodat ze bij ons kon blijven. ’s Avonds bracht ik haar dan weer naar huis en hielp ik haar in bed. Ik kon mijn moeder toen deze zorg bieden, maar dit werd zwaar voor mijzelf en mijn gezin. Ik was op deze manier niet vaak thuis en de zorg nam een groot deel van mijn dag in. Toch zag ik het niet zitten om mijn moeder naar een woonzorgcentrum te brengen, gezien eerder negatieve ervaringen hiermee in het verleden”.

Wim, de kleinzoon:

“Wij hebben als gezin samen bekeken wat we konden doen om oma terug gelukkig te maken en uit haar isolement te halen. Het concept zorgwonen was nog niet erg bekend, dus we hebben heel veel zaken zelf opgezocht en uitgevist. Heel belangrijk voor ons was dat we een oplossing vonden die voor iederéén van het gezin een positieve uitkomst bood. Niet enkel voor oma zelf, maar voor elk van ons. Het is belangrijk om samen het verhaal te schrijven. Perspectief en een lange termijnvisie zijn ook belangrijk – zulke financiële en bouwkundige ingrepen doe je niet voor een heel korte termijn, wanneer intensievere zorg nodig blijkt bijvoorbeeld.

Oma haar huis moest gerenoveerd worden, er was veel verwaarloosd, voornamelijk op energetisch vlak. We hebben de afweging gemaakt en besloten dat de middelen die oma in kon brengen, beter gebruikt konden worden om in ons huis aanpassingen te doen, dan het geld in een rusthuis te steken. Want ook ons huis kon energetische renovatie gebruiken. Bij het creëren van de zorgwoning hebben we meteen zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst, en de zwemvijver aangelegd die papa al lang erg graag wou. Zo plukt iederéén de vruchten van het zorgwonen voor oma.

Prioriteit was uiteraard oma hier veilig te kunnen huisvesten, al de rest (de energetische verbeteringen) zijn mooi meegenomen pluspunten.

Na alles rustig en grondig te hebben gewikt en gewogen, hebben wij een deel van onze garage en tuinberging omgevormd tot zorggedeelte. Hier heeft zij haar eigen salon met televisie, slaapkamer met douche en toilet. Hier moest geen vergunning voor worden aangevraagd.

Vijf zaken zijn heel belangrijk geweest in het hele proces.

Ten eerste hebben we bekeken welke noden mijn oma heeft. Alle drempels zijn weg gewerkt zodat alles toegankelijk is. Haar vertrekken zijn deel van ons huis zodat ze overal dichtbij is.

Ten tweede hebben wij de kunstwerken gemaakt door mijn opa en voorwerpen die herinneringen teweeg brengen aan haar eigen woning, meegebracht naar de zorgwoning. Herkenbare momenten zijn zeer belangrijk voor het welzijn van mijn grootmoeder.

Als derde hebben we ervoor gezorgd dat mijn grootmoeder hier naar buiten kan. Water en natuur zijn zeer belangrijk geweest in het leven van zowel mijn grootmoeder als mijn overleden grootvader. Dit brengt ook weer rust. Er zijn verschillende plekjes in de tuin waar ze kan genieten van de omgeving.

Het vierde punt dat we belangrijk vonden, is dat de renovatie die we deden, zo klimaat neutraal mogelijk gebeurde. Dit is geen vereiste om een zorgwoning te creëren maar dit is wel mooi meegenomen. Een extra persoon in huis verbruikt nu eenmaal meer energie, oma heeft het graag lekker warm in huis.

Als laatste is het creëren van een zorgwoning ook een waardevermeerdering van het huis. Het is een investering voor de toekomst, wat van het hele gebeuren een positief verhaal maakt. De ruimte die werd gecreëerd om een zorgwoning haalbaar te maken, kan later als multifunctionele ruimte voor volgende generaties gebruikt worden”.

Betty:

“Mama woont nu vijf jaar bij ons. Zij geniet volop in de tuin van de vlinders en van de vogels. Het is nooit stil in huis, ze kijkt mee naar de koers met mijn man, leest dagelijks haar krant en praat met iedereen mee in ons gezin. Een oudere persoon in huis brengt rust met zich mee. Het is een heel fijne ervaring.

Mama is hier helemaal opgefleurd, haar levenskwaliteit is erop vooruit gegaan. Ze woonde in een smal rijhuis zonder daglicht en directe toegang naar buiten, hier kan dit wel vlot. Oma leeft hier op haar eigen ritme, dit zou in een rusthuis niet mogelijk zijn. Dit alles heeft haar gezondheid drastisch verbeterd.

Op een bepaalde leeftijd is er nog weinig perspectief, dit moet je bewust kunnen aanbieden. Voor oma is dat de natuur en de tuin, ze kan telkens uitkijken naar de lente, de vogels, de zon. Dat jaarlijks weerkerende vooruitzicht zou ze niet hebben gehad in een rusthuis. Ze staat hier veel meer in contact met de natuur.

Zorgwonen kan ook een win-win situatie zijn, als de zorgbehoevende nog fit genoeg is, kan hij of zij kleine huishoudelijke taakjes op zich nemen, op de kleinkinderen passen, de hond uitlaten,… Zo vind je een fijne balans die voor het hele gezin positief is.

Zorgwonen is uiteraard niet voor iederéén weggelegd. De financiële middelen en de ruimte moeten voorhanden zijn, en ook het “zorgende” moet je in u hebben. Mijn ouders hebben altijd voor ons en onze kinderen gezorgd, voor ons is het niet meer dan logisch dat wij nu op onze beurt de zorg op ons nemen. We zijn heel blij dat we iets kunnen terugdoen voor mama.

Het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Als zorgverlener word je nu éénmaal minder flexibel in je vrijheid, en dien je oplossingen te zoeken als je eens op vakantie wil gaan. Dat is niet altijd evident. Ook de zorgbehoevende moet tijd hebben om aan het idee te wennen, oma was erg gehecht aan haar huis en de bijhorende herinneringen daar. Het heeft even geduurd om haar te overtuigen uit haar vertrouwde omgeving te vertrekken en naar hier te verhuizen”.

En oma zelf?

“Ik ben hier heel gelukkig. Er wordt heel goed voor mij gezorgd en ik ben nooit alleen. Ook het gezelschap van de kat is fijn, ze zit graag op mijn rollator. Als het mooi weer is, kan ik in de tuin zitten en naar de kunstwerken van mijn man kijken en van de natuur en de zon genieten. Dat betekent veel voor mij”.

Wil je graag meer informatie over zorgwonen? Wil je graag bekijken of dit mogelijk is in jouw woning? Heb je nog bijkomende vragen voor Betty? Contacteer dan zeker het WoonEnergieloket. Wij helpen je graag verder. En noteer alvast dinsdag 27 oktober in je agenda voor een info-avond rond Zorgwonen in de borre!