Warme dagen

Wat te doen bij warm weer?

We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen. Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenwonende ouderen of chronisch zieken.

Warme dagen houden voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen, extra risico's in op ernstige gezondheidsproblemen.

Daarom de volgende aanbevelingen:
  • Wees voorbereid: zorg dat je altijd water bij je hebt, volg de weersvoorspellingen. Smeer je op tijd in als je de zon niet kunt vermijden.
  • Drink voldoende: drink MEER dan gewoonlijk OOK als je geen dorst hebt. Drink vooral water, koffie en thee kunnen ook, maar je vermijdt best alcohol. Kleurt je urine donker? Drink dan meer!
  • Hou jezelf koel: zoek koele plekken op en vermijd de zon ; verplaats inspanningen naar een koeler moment ; draag lichte loszittende kledij en een hoofddeksel ; zoek een plekje in de schaduw op om te ontspannen
  • Hou je huis koel: gebruik zo weinig mogelijke apparaten die warmte produceren. Benut je zonnewering maximaal. Zet je ramen en deuren open zolang het buiten koeler; (ver)bouw je woning hittebestendig

Zorg voor de anderen

Geef extra aandacht aan alleenstaande ouderen en zieken? Vermoed je dat er zo iemand in je straat of buurt woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnen krijgen.

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor kort.

Meer informatie 

De zon is fel

UV-straling kan huidkanker veroorzaken. Bij buitenactiviteiten is het aangeraden om regelmatig de schaduw op te zoeken, beschermende kledij te dragen (shirt) en je regelmatig in te smeren. ‘Schaduw, shirt en smeren’ is het ezelsbruggetje dat iedereen moet onthouden deze zomer. Deze aanbevelingen zijn zeker op te volgen door ouders met kinderen en door mensen met een lichte huidskleur.

Overal beestjes

In de zomer dagen ook vervelende beestjes op: muggen, vliegen, wespen... Lees hierover meer op de link hiernaast 'ongedierte bestrijden'.

Vooral teken kunnen gevaarlijk zijn. Als je een teek hebt, moet je deze op efficiënte wijze verwijderen. Op www.tekenbeten.be vind je hoe dit moet.