Warme dagen

Wat te doen bij warm weer?

We verlangen met zijn allen elk jaar naar het warme weer. Maar extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen. Want elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenwonende ouderen of chronisch zieken.

Wees voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig.

Zorg voor anderen

Geef deze kwetsbare groep daarom extra aandacht. Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, bel je huisarts. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Bel dan meteen de spoeddienst. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Drink voldoende

Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol.

Hou jezelf koel

Zoek koele plekken op en vermijd de zon. Verplaats inspanningen naar een koeler moment. Draag lichte kledij en een hoofddeksel. Koel je lichaam af (lauwe douche, (voeten)bad, ...).

Hou je huis koel

Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen. Hou de zon buiten.

Op www.warmedagen.be vind je advies en praktische tips.

 

Let op dat je niet verbrandt

UV-straling kan huidkanker veroorzaken. Bij buitenactiviteiten is het aangeraden om regelmatig de schaduw op te zoeken, beschermende kledij te dragen (shirt) en je regelmatig in te smeren. ‘Schaduw, shirt en smeren’ is het ezelsbruggetje dat iedereen moet onthouden deze zomer. Deze aanbevelingen zijn zeker op te volgen door ouders met kinderen en door mensen met een lichte huidskleur.

Let op voor vervelende beestjes

In de zomer dagen ook vervelende beestjes op: muggen, vliegen, wespen,... Lees hierover meer op de link hiernaast 'ongedierte bestrijden'.

Vooral teken kunnen gevaarlijk zijn. Als je een teek hebt, moet je deze op efficiënte wijze verwijderen. Op www.tekenbeten.be vind je hoe dit moet.