Vang een koningin

Gepubliceerd op maandag 25 maart 2024 10.26 u.
De Aziatische hoornaar duikt de laatste jaren vaker op in Vlaanderen. Ook in Bierbeek werden al nesten gespot. De Aziatische hoornaar is niet gevaarlijk voor mensen maar heeft wel een grote impact op onze inheemse bijen en Europese hoornaars.

Op dit moment worden de koninginnen wakker, zij starten in de komende maanden een nieuwe kolonie. Door de koninginnen op te sporen en te vangen, worden minder nesten gevormd en blijft de verspreiding van de Aziatische hoornaar beperkt en redden we onze inheemse bijen. Zij hebben onze hulp nodig! Zet tussen maart en mei een lokdoos in je tuin en help zoveel mogelijk koninginnen te vangen met een selectieve val. Elke koningin die wordt gevangen is een nest minder dat zich kan ontwikkelen en de bijen kan bedreigen.

Zet een val

Om de koninginnen te lokken kan je makkelijk een val maken of kopen in de dierenspeciaalzaak. Wie zelf aan de slag wil heeft dit nodig:

  • Een doos of pot
  • Een trechter of geperforeerd deksel (kopen, zelf 3D-printen of knutselen)
  • Lokmiddel: 1/3 witte wijn, 1/3 bier, 1/3 suiker of grenadine

We maken een selectieve val want de koninginnen van andere bijensoorten hoeven niet in de val te belanden.

De ideale locatie voor de vallen is in de buurt van (niet) verdelgde nesten van vorige zomer. Daar vertoeven de meeste koninginnen. Aziatische hoornaars bouwen graag nesten in boomtoppen, bermen en aan gevels/dakranden.

Meld nestenĀ 

Ergens een nest gespot? Meld dit zo snel mogelijk aan de brandweerzone via hun website https://oost.hulpverleningszone.be/pagina/wespenverdelging of contacteer een erkende verwijderaar. Het overzicht vind je op https://vespawatch.be/eradicators/.

Had je een nest en moest dit verdelgd worden? De gemeente komt tussen in de kosten van de verdelging. Een aanvraag kan je indienen via dit formulier: www.bierbeek.be/aziatischehoornaar.

Via de website https://vespawatch.be/ kan je ook een nest melden, zo wordt de verspreiding van de Aziatische hoornaars in kaart gebracht. Hiermee meld je een nest, er wordt geen actie ondernomen om deze te verwijderen.