Thermografische luchtfoto

Gepubliceerd op dinsdag 28 augustus 2018 9.18 u.
Omwille van redenen buiten onze wil kunnen we de thermografische luchtfoto nog niet op de website plaatsen.

De firma die de luchtfoto aanlevert, geraakte niet tijdig klaar om de foto online beschikbaar te maken. Men werkt eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen en we zullen hierover berichten via de website van zodra de foto beschikbaar is via de website.

Intussen kan u wel de foto op het gemeentehuis komen raadplegen en bespreken. Hiervoor dient u een afspraak te maken. Het adviesloket is open op dinsdagavonden tussen 18u en 20u en op donderdagnamiddagen tussen 14u en 16u. U kan een afspraak maken via milieu@bierbeek.be of op het nummer 016 46 87 86.

We raden alle geïnteresseerden aan om een afspraak te maken, aangezien het erg moeilijk is om de foto op een correcte manier te interpreteren zonder technische achtergrond. Er moet immers met veel factoren rekening worden gehouden om de juiste conclusies te kunnen trekken.

 

 

Wat vliegt er door uw dak?

Tijdens de nacht van 7 en 8 februari 2018 vloog een vliegtuig over het grondgebied van Bierbeek en maakte opnames met een warmtecamera. De opnames of warmtebeelden werden verwerkt tot een thermografische kaart. Op deze kaart kan je zien hoeveel warmte via de daken van de huizen verloren gaat. Dit is een indicatie voor de mate waarin je dak geïsoleerd is. Je dak isoleren verhoogt het comfort van je woning en kan voor een flinke besparing op je energiefactuur zorgen. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo draag ook jij je steentje bij om de klimaatverandering tegen te gaan.

Het warmteverlies wordt weergegeven in 6 kleuren. Aan de hand van de kleurencode kan je in een eerste oogopslag zien of je dak slecht, matig of goed geïsoleerd is. Het toekennen van een kleurencode is echter geen exacte wetenschap: om de juiste kleur en de juiste interpretatie te kunnen geven aan een dak, zijn er heel wat factoren waarmee rekening gehouden moet worden. In een aantal situaties zal de foto geen correcte indicatie geven van de isolatietoestand van een dak bv. bij gebruik van bepaalde materialen als dakbedekking, de aanwezigheid van zonnepanelen of een groendak, een dakraam, enz. Algemeen mag je ervan uitgaan dat hoe roder een dak is, des te meer warmte verloren gaat.

Hoe werkt de dakenscan?
Geef gewoon je adres in en je woning verschijnt centraal op het scherm.

Opgelet: heb je liever niet dat je woning zichtbaar is op de thermografische luchtfoto? Meld dit dan aan milieu@bierbeek.be.

Zit je nog met vragen over de interpretatie van de dakenscan? We helpen je graag om de warmtefoto te interpreteren.
Maak daarvoor een persoonlijke afspraak via milieu@bierbeek.be. Je krijgt dan ook direct een persoonlijk advies van onze medewerkers over welke werken je best kan (laten) uitvoeren aan je dak en welke premies daarvoor bestaan.