Rookmelders verplicht

Gepubliceerd op maandag 18 november 2019 8.51 u.
Vanaf 1 januari 2020 is een rookmelder verplicht in elke woning.

Jaarlijks vallen er nog steeds tientallen dodelijke slachtoffers bij een woningbrand. Meestal sterven deze mensen niet door het vuur, maar door de verstikkende rook. Vooral ’s nachts is het risico om niet tijdig wakker te worden erg groot. Rookmelders vormen hiervoor een eenvoudige en doeltreffende bescherming.

De Vlaamse Regering heeft in 2017 beslist dat het plaatsen van rookmelders of een branddetectiesysteem verplicht wordt voor huurwoningen en voor woningen die de eigenaar zelf bewoont. Vroeger was dat al verplicht voor nieuwbouwwoningen of bij grote renovaties. Ook huurwoningen en studentenkamers moesten al in 2012 verplicht een rookmelder installeren. Anders werd de woning als niet-conform beschouwd en kon de huurovereenkomst verbroken worden.

Uiterlijk op 1 januari 2020 zullen alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een rookdetectiesysteem moeten beschikken op elke bewoonbare verdieping. De gevolgen als er niet tijdig aan deze verplichting is voldaan, blijven dezelfde.

Een rookmelder kopen is goedkoop, je vindt verschillende modellen in de winkel voor minder dan € 20. Installeren is gemakkelijk, volg wel goed de instructies. Zo is het niet aangewezen om een rookmelder te hangen in de keuken of in vochtige warme ruimtes (badkamer).