Ploggen

Plogging is een nieuw loopconcept dat gesignaleerd is in Zweden. 'Nieuw' is in dit geval misschien wel relatief, maar we juichen het initiatief hoe dan ook toe.

Wie het Zweeds een beetje machtig is, weet misschien al wat 'plogging' inhoudt. De naam van die activiteit is afgeleid van het Zweedse woord 'plocka' (verzamelen) en jogging. Concreet duiken er in Zweden steeds meer groepjes op die aan plogging doen, en tijdens hun loopjes afval verzamelen. Dat kieperen ze na hun run in de vuilnisbak.

Top, laat die trend maar snel overwaaien. Want deze manier van hardlopen is misschien nog wel beter dan gewoon joggen. Een intervaltraining heeft namelijk aardig wat voordelen, waaronder een snellere vetverbranding en een hogere lactaatdrempel. 

Bierbeek plogt ook, wie doet mee?

Op zondagen 17 en 31 maart 2019 zijn we een uurtje gaan ploggen met alle geïnteresseerden.

Barbara Crombez (runningcoach) voorziet eerst een kleine opwarming en dan gaan we in één grote, of verschillende kleine, groepen aan de slag en ploggen we, ieder op zijn/haar tempo een klein uurtje door Bierbeek en maken we onze gemeente weer een stukje mooier. Wij voorzien handschoenen, vuilzakken, een leuk loopparcours en een gezellige babbel onderweg. Op het einde verzamelen we al het afval en kieperen het in de vuilnisbak.

We hopen dit initiatief een vervolg te kunnen geven in 2020.

Leuk idee, maar liever niet in groep

Wie deze data niet kan, maar wel graag zijn/haar buurt eens wil proper ploggen mag steeds een mailtje sturen naar sport@deborre.be (wij voorzien dan handschoenen en een afvalzak) of gewoon zelf een zak nemen en op pad gaan.

Cadeaubon gewonnen

Op 15 april 2019 lootten we uit de aanwezige ploggers en de mensen die hun “eigen” plogsessie op Facebook/instagram zetten met als bijschrift #Sportersbelevenmeer #Bierbeek 1 winnaar die een intergemeentelijke cadeaubon ontving van 25 euro. Hoera voor Aaron Biebau!